DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

GPS-adatok: A Ferrari csak harmadik erő, nem is kevés lemaradással

A német sajtó a GPS-adatokra alapozott mérések alapján felállította az erősorrendet a jelenlegi mezőnyben. A Mercedes némi előnyre tett szert a Red Bull-lal szemben, a Ferrari viszont lemaradt.

A hatnapos barcelonai tesztelés után némi képet már kaphattunk azért arról, nagyjából mire számíthatunk az erősorrend tekintetében az idei szezonban. Az Auto Motor und Sport számításai szerint hasonló az állás az élen, mint amit a Red Bull mérnökei állítanak – két-három tizedmásodperces fórban van a bajnoki címvédő istálló, fő kihívónak pedig az energiaitalos istálló tűnik.

A német lap az összehasonlítást a hosszú etapok eredményei alapján számolta ki, tekintetbe véve a valószínűsíthető üzemanyag-mennyiségeket, illetve a különböző gumikeverékeket. A GPS-adatokra támaszkodva pedig felállította a jelenlegi legvalószínűbb erősorrendet az élen. Ha csak nagyjából igaz, akkor is nagy a valószínűsége, hogy az Ezüst Nyilakat csak a Red Bull szoríthatja meg az évad első részében.

Az első és utolsó helyezett istálló között mindössze 1,7 másodperc a differencia, ami jóval kisebb, mint tavaly. Az Auto Motor und Sport szerint ismét a Williamsé a sereghajtó pozíció, ugyanakkor összesen egy tizedmásodperc az átlagos hátránya körönként az Alfa Romeo mögött. Úgy tűnik, a Red Bull Racing a Mercedes fő kihívója, három tizeddel lehet a Mercedes mögött, a Ferrari viszont már hat tizeddel követi Hamiltonékat.

Az adatok szerint a Ferrari több, mint fél másodperccel lemaradt a Mercedestől és csak harmadik


A Racing Point átugrotta a középmezőnyt és a Ferrari és a McLaren között helyezkedik el, de ismét nagyon szoros küzdelemre számíthatunk a negyedik és a tizedik hely között. Az izgalmak érdekében remélhetjük, hogy a Ferrari valójában csak altatott és valós erejét szándékosan titkolta el, mert a több, mint fél másodperces lemaradást elég nehéz lenne behozni Melbourne-ig. A Verstappen-Hamilton csatározás viszont hozhat izgalmakat… kivéve, ha a Mercedesnek esetleg még további tartalékai is vannak, amiket nem mutatott meg.

Az AMuS számításai szerint:

1. Mercedes 
2. Red Bull Racing +0.3s
3. Ferrari +0.6s
4. Racing Point +0.8s
5. McLaren +1.1s
6. Renault +1.2s
7. AlphaTauri +1.4s
8. Haas +1.5s
9. Alfa Romeo Racing +1.6s
10. Williams +1.7s

Ausztráliában lehull a lepel, ott már egyik csapat sem taktikázhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: