DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Honda idén rajtbüntetés nélkül akarja lehozni az évet

A japán gyártó három éve még kilenc-tíz erőforrást használt fel autónként, azóta nagyon fordult a világ. A megbízhatóság már olyan jó lett a Hondánál, hogy idén a büntetés elkerülését célozták meg.

Időnként már a burleszk kategóriát súrolta, amennyi rajtbüntetést a McLaren-Honda összeszedett, leginkább 2015-ben és 2017-ben. A japán gyártó megbízhatósága rettentően gyenge volt, nem kevésbé az erőforrás teljesítménye. Tavaly azonban a Red Bullnál már láthattuk, hogy a Honda megbízható és gyors is lett.

A szabályok egy szezon során három erőforrás használatát engedélyezik autónként rajtbüntetés nélkül, ezt a japánok talán már tavaly is teljesíteni tudták volna, de akkor még fontosabb volt, hogy minél hatékonyabban legyenek képesek előrelépni a fejlesztésekben. Idén viszont rajtbüntetés nélkül szeretnék lehozni az évet. A gyártó egyetért Christian Horner csapatfőnökkel ebben a tekintetben is.

Verstappen és a Honda is arra számít, idén nem lesz rajtbüntetésük


„Három erőforrás egy évben, ez az idei tervünk. Igyekszünk mindenben a lehető legjobban megfelelni, hogy elkerüljük a rajtbüntetéseket. Az előző év második felében kifejezetten versenyképesnek bizonyultunk. Igyekszünk ugyanezen az úton továbbmenni, hogy egyszerre legyen jelen a remek megbízhatóság és a jó motorerő” – nyilatkozta Masashi Yamamoto, a Honda F1-es technikai igazgatója a Motorsport.com hasábjain.

A Red Bull vezérpilótája úgyszintén ezt szeretné. „Tavaly csak akkor szereltünk be új erőforrást az autóba, amikor teljesítménynövekedést reméltünk ettől, ez a nagyobb fejlesztéseknél így is történt. Kizárólag emiatt használtunk fel extra motorokat, így azt reméljük, idén már büntetések nélkül leszünk képesek végigcsinálni az évet” – erősítette meg Max Verstappen. A Hondának egészen jól indult a tesztelési időszak Barcelonában, de egy-két apróbb meghibásodással azért szembesültek a múlt hét végén. Ma ismét pályára gurulnak a csapatok a téli tesztelés második etapjának kezdetén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: