Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. február 28. vasárnap
F1

Jöhet a kétnapos Kínai Nagydíj novemberben?

Hivatalosan is törölték az áprilisi sanghaji futamot a versenynaptárból az egyelőre megfékezhetetlen koronavírus miatt. Sajtóinformációk szerint azonban novemberben mégis pótolhatják.

A múlt héten hivatalosan is bejelentették a felek, hogy a Kínában már több, mint ezer halálos áldozatot szedő koronavírus folyamatos terjedése és az emiatt fellépő biztonsági kockázat miatt törlik az eredetileg áprilisra tervezett Kínai Nagydíjat. Az egyébként megbízható forrásnak számító Autosport.com azonban úgy értesült, hogy erősen fontolgatják, hogy az év végén mégiscsak bepótolják.

A lépés nem lenne annyira meglepő, hiszen Kína hatalmas piac a Formula-1 számára és többször is hangoztatták már, hogy a száguldó cirkusz a futam törlése miatt nem jogosult a jogdíjra, így óriási pénzösszegtől esik el. Ezzel a mostani tervezettel azonban a pénzkiesést nagyjából vissza is tudnák hozni.

A hatalmas kínai pénztől senki nem szeretne elesni 2020-ban sem


Április 19-én biztosan nem lesz nagydíj Sanghajban, az F1 vezetése azonban minden követ igyekszik megmozgatni, hogy a szezon későbbi részére áthelyezhessék, így mégis maradna a huszonkét futam. Nem könnyű azonban az egyébként is zsúfolt őszi időszakban hirtelen helyet szorítani Sanghajnak. A száguldó cirkusz mezőnye jelenleg a barcelonai tesztelésen érdekelt a napokban, de mindig hónapokra előre el kell végezniük a szervezési feladatokat.

Az Autosport információi szerint a legerősebben az a tervezet tartja magát, hogy közvetlenül Interlagos után, november 22-én kerülne megrendezésre a Kínai Nagydíj, utána pedig, szintén szünet nélkül érkeznének meg Abu Dhabiba, a szezonzáróra. Ez pedig 2018-hoz hasonlóan ismét megfeszített tempót, zsinórban három versenyhétvégét jelentene.

A lap azt is tudni véli, hogy leginkább olyan formációban gondolkodnak, hogy a kínai versenyhétvége csak kétnapos lenne, szombaton csak szabadedzésekből állna (kettőből, vagy háromból), míg vasárnap kerülne sor az időmérő edzésre és a futamra is. Ehhez a változtatáshoz a csapatok egyhangú beleegyezése szükséges. Nyilvánvalóan óriási plusz terhet róna az év végére az istállóknak, de mivel pénzügyileg egészen biztosan fontos lenne mindenkinek, hogy versenyezhessenek idén is Kínában, így könnyen elképzelhető, hogy meglesz az a sikeres, egyhangú beleegyezés. A Formula-1 már nagyon régóta kőkemény üzlet és ekkora kiesést senki nem szeretne megengedni magának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?