DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nem lesz nagydíjcsere a koronavírus miatt

Az orosz szervezők cáfolják, hogy opció lenne az időpont cseréje a kínai futammal. A csapatok következő találkozóján is téma lesz a világot foglalkoztató járványhelyzet, a döntést azonban az FIA és F1 vezetőségére bízzák.

Egyre bizonytalanabbnak tűnik az április 19-i Kínai Nagydíj sorsa az országban dúló járvány miatt. A koronavírus már több mint húszezer beteget fertőzött meg Kínában, az áldozatok száma túllépte a 400-at. A Formula-1 egy hónappal korábbi fordulóját Sanyában lefújták, bizonytalan ideig elhalasztva az eseményt. Felmerült egy olyan pletyka, hogy a sanghaji versenyt felcserélik a szeptember 27-i Orosz Nagydíjjal, így megőrzik a naptár 22 állomását.

Ezt az opciót azonban az orosz rendezők határozottan cáfolták, hiszen a futam szervezése már javában folyik az őszre kitűzött határidővel: „A 2020-as Orosz Nagydíj időpontját tavaly októberben jelölték ki, és nem változik meg” – mondta a verseny szóvivője.

Az Orosz Nagydíj 2018-tól került át tavaszról őszre, a szeptemberi 27-i időponton pedig a szervezők nem fognak változtatni


A koronavírus fenyegetése az F1-es csapatfőnököket is magába foglaló Stratégiai Csoport szerdai gyűlésén napirendi téma lesz, számolt be az Autosport Christian Hornerre hivatkozva. A Red Bull főnöke arról beszélt, az istállók a helyzetet monitorozó FIA és a Formula-1 vezetőségére bízzák a döntést.

„Jelenleg nem küldhetnék senkit Kínába, mivel nem jutnának el oda” – válaszolt Horner a lapnak arra a kérdésére, nyugodt lelkiismerettel küldené-e a csapatot Sanghajba. „Nézzék, az FIA a szabályozó testület, a Liberty pedig a promóter. Ők felelősek nem csupán az F1-es versenyzők, hanem a csapattagok és média képviselőinek egészségéért és jóllétéért is. Biztos vagyok benne, hogy a szükséges alapossággal fognak eljárni, mielőtt bármilyen határozatot hoznak a halasztás vagy a törlés mellett. Bíznunk kell ítélőképességükben és tudásukban. De természetesen mi is szorosan szemmel tartjuk a helyzetet, amely napirendre kerül a szerdai stratégiai találkozón, ahol a legújabb értesítést is megkapjuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: