DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

McLaren: Tökéletes pillanatban váltunk Mercedesre

Bár még el sem kezdődött a 2020-as évad, a legtöbb csapat már lázasan készül a következőre. A McLaren is, amely újra összeáll a Mercedesszel. Zak Brown szerint ezt a lehető legjobbkor teszi meg.

1995 és 2014 között két évtizeden át szállított motorokat a német gyártó a wokingi istállónak és számos futamgyőzelem mellett két világbajnok összesen három összetett győzelmet hozott össze (Mika Hakkinen kettőt, Lewis Hamilton egyet). Öt évvel ezelőtt óriási reményekkel kezdhette meg működését a McLaren-Honda szövetség, ám csúnya bukás lett a vége.

2017 végén a wokingiak felbontották a szerződést és a Renault-hoz távoztak. Tavalyelőtt ugyan nem lett ettől sokkal jobb a teljesítmény, 2019-ben viszont a McLaren látványosan feltámadt. Az újrastrukturálás meghozta eredményét, Carlos Sainz és Lando Norris pedig a kormány mögött alkotott maradandót. Könnyedén szerezte meg a gárda a negyedik helyet és öt és fél év szünet után a dobogó is összejött a spanyolnak (igaz, nem kis szerencsével).

Már hónapok óta tudjuk, hogy az istálló az idei év végén megválik a Renault-tól és ismét Mercedes-motorokat fog használni. A McLaren-főnök szerint a lehető legjobbkor váltanak, mivel az új szabályok miatt mindenki tiszta lappal indul és úgyis teljesen át kellene szabniuk az autót. A gárdánál nem okoz problémát a versenyzőpáros, Sainz és Norris remekül kijönnek egymással, miközben például a Ferrarinál belső harcok is nehezítik a csapat munkáját.

2012-ig a McLaren-Mercedes szinte minden évben meghatározó tényező volt az F1-ben


„Mindenki ugyanabban a csónakban evez majd, ami a 2021-es évadot illeti. Az idei szezonhoz képest jövőre komoly változások jönnek, mindenki a nulláról kell, hogy kezdje a tervezést. De már rajta vagyunk a dolgon” – ecsetelte véleményét Zak Brown a Crash.net szakoldalon.

„Ez az egyik oka annak, hogy ilyen korán meghoztuk döntésünket (a 2021-es motorszállító-váltásról), hogy a lehető legtöbb időt biztosítsuk saját magunk számára a megfelelő felkészüléshez. 2021 nagyon izgalmas lesz a Formula-1-es mezőny és a rajongók számára is, hatalmas változás küszöbén állunk, ilyenkor pedig lesznek, akiknek jól sül el a váltás és lesznek, akiknek nem igazán.”

„Idővel valószínűleg elkezdenek majd kiegyenlítődni az erőviszonyok, de én az idei és a jövő évet is roppant nagy izgalommal várom” – tette hozzá Brown. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: