DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Renault nem vádolta csalással a Ferrarit

A gyári csapatok közül egyedül a Renault nem vádolta és nem tett nyílt megjegyzéseket az olaszok motorjának legalitására. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy nem is gondoltak rá egymás között.

Ugyan már nyáron erősen valószínűnek tűnt, hogy Lewis Hamiltont és a Mercedest 2019-ben sem lehet megállítani, időnként akadtak érdekes momentumok a pályán és azon kívül is a szezon második felében. Austinban robbant a bomba, amikor a Mercedes és vezérpilótája is nehezen félreérthető megjegyzéseket tett a Ferrari erőforrására (leginkább annak szabálytalanságára), Max Verstappen pedig egyenesen csalónak nevezte a vörös istállót.

Az ügy nagy port kavart fel és azóta is erősen megosztja a közvéleményt. Austintól az FIA extra szenzorokkal vizsgálta az olaszok motorjának legalitását és éppen ezzel egy időben Sebastian Vettel és Charles Leclerc fölénye is drasztikusan megcsappant az időmérő edzéseken. Vége szakadt a pole-pozíciók sorozatának és a végsebességi adatok is komoly visszaesést mutattak.

A Renault-főnök sem mondta ki, hogy a Ferrari szabályos lett volna


A gyári támogatású riválisok közül egyedül a Renault nem szólalt fel Mattia Binottóék ellen, ám ez nem jelenti azt, hogy nem akadtak kételyeik a furcsa egybeesés miatt. „Az, hogy teljesen csendben maradtunk volna, nem a legmegfelelőbb kifejezés. Csak nem beszéltünk róla nyíltan. Nekünk is lettek volna kérdéseink az FIA irányába, de nem hoztuk nyilvánosságra. A Mercedes és a Red Bull Racing más utat választott” – ecsetelte véleményét Remi Taffin, a Renault motorfejlesztésért felelős főnöke az Auto Motor und Sport című lapban.

„Időnként előfordul, hogy valakinek támad egy jó ötlete, hogyan lehetne tempót nyerni, de nem biztos abban, hogy jól értelmezte a szabályokat. Ilyenkor ezek tisztázását kérjük. Ha az FIA is rendben találja az új megoldást, akkor sem hozzuk nyilvánosságra, mivel igyekszünk megtartani magunknak az ezzel járó előnyt” – tette hozzá a francia szakember. Idén Daniel Ricciardo mellett Esteban Ocon vezeti majd a két gyári Renault-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: