DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel és Ricciardo a legközelebb az eltiltáshoz

A két egykori csapattárs volt az utóbbi egy év rosszfiúja a Formula-1-ben. A négyszeres bajnoknak ráadásul vigyáznia kell, júniusig ugyanis biztos nem csökken büntetőpontjainak száma.

Állt már rosszabbul is Sebastian Vettel, ami a büntetőpontokat illeti, a monzai, rendkívül kínos incidens után ugyanis kilenccel rendelkezett, ami azt jelentette, hogy ha bármi más nagyobb butaságot elkövetett volna a kora őszi időszakban, könnyen egyfutamos eltiltásban részesülhetett volna.

Tény, 2019 nem volt éppen a korábban a Red Bullnál sikert sikerre halmozó német pilóta éve. Érdekes, de kevésbé figyelhettünk fel arra, hogy Daniel Ricciardo jelenleg pontosan ugyanennyi büntetőponttal rendelkezik, összesen héttel. Ha valaki egy vétségért ilyen szankcióban részesül, akkor egy naptári éven át nem törlik a neve mellől, ugyanakkor továbbiakat gyűjthet mellé.

Vettel a Kanadai, a Brit és az Olasz Nagydíjon követett el kirívó vétséget, utóbbi két esetben más pilótát (Max Verstappent, illetve Lance Strollt) is magával vitt a bajba. Daniel Ricciardo Azerbajdzsánban egy előzést, majd az azt követő tolatást szúrta el látványosan, Brazíliában szintén egy balul sikerült előzés miatt okozott balesetet, Franciaországban pedig kétszer is a pályán kívül előzött, így jött össze jelenlegi hét pontja.

Vettel egyik látványos hibája 2019-ben


A dobogó harmadik fokára Danyiil Kvjat kapaszkodott fel öt büntetőpontjával, ő Kínában, Mexikóban és az USA Nagydíján gyűjtötte be ezt a mennyiséget. Két nagyágyúnak, Lewis Hamiltonnak és Max Verstappennek is négy-négy pontja van. Az újonc Nicholas Latifi és a visszatérő Esteban Ocon természetesen tiszta lappal indulnak majd. A 2019-es szezont pedig makulátlanul teljesítette, így nulla büntetőponttal áll Valtteri Bottas és Lando Norris.

A rendszer bevezetése óta egyébként egyetlen pilóta sem érte még el a Formula-1-ben a tizenkét pontos határt (amikor automatikus eltiltás következne), a Formula-2-ben azonban az indiai Mahaveer Raghunathannak ez egy éven belül kétszer is sikerült.

A jelenlegi büntetőpont-tabella:

Sebastian Vettel (Ferrari) – 7 pont
Daniel Ricciardo (Renault) – 7
Danyiil Kvjat (Toro Rosso) – 5
Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen, Max Verstappen, Lewis Hamilton – 4
Lance Stroll – 3
Romain Grosjean, Robert Kubica, Kimi Raikkönen, Charles Leclerc – 2
George Russell, Pierre Gasly, Sergio Perez, Alexander Albon, Carlos Sainz, Nico Hülkenberg – 1

Valtteri Bottas, Lando Norris – 0 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: