DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Marko: Vettel már nincs a legjobbak között

A Red Bullnál továbbra is nagyon kedvelik a négyszeres világbajnokot, de az istálló főtanácsadója nyíltan kimondta, hogy Sebastian Vettel már nem tartozik a legjobb pilóták közé. Összeszedi magát?

2007-ben egyetlen futam erejéig a BMW-nél debütált a tizenkilenc esztendős Sebastian Vettel és első versenyén azonnal pontot tudott szerezni. A német gyártó azonban nem látott akkora fantáziát a fiatal németben, a Red Bull pedig köszönte szépen és lecsapott rá. Már abban az évben bizonyított a Toro Rossónál, 2008 szeptemberében pedig máig megismételhetetlen bravúrt hajtott végre, a kiscsapat autójával Monzában pole-pozíciót szerzett, másnap pedig versenyt is nyert az esőben.

Nem meglepő módon a következő esztendőben már az anyacsapatnál versenyzett és további futamgyőzelmeket aratott, de még „csak” második lett Jenson Button mögött az összetettben. Ezután viszont nem volt megállás, zsinórban négy bajnoki címet söpört be Vettel, a hibridmotorok bevezetése azonban teljesen felforgatta az erőviszonyokat és a domináns Mercedesszel évekig senki nem vehette fel a versenyt.

Vettelt már Helmut Marko sem sorolja a legjobbak közé


Dr. Helmut Marko volt az egyik, aki felfedezte a német pilótát, a mai napig jó viszonyt ápolnak egymással, de nem tagadja, Vettel már nem a legélesebb kés, többnyire Charles Leclerc is jobb nála ugyanazzal az autóval. 

„Sajnos ki kell mondanom, hogy Sebastian már nincs a legjobbak között. Talán az az egyik baj, hogy Seb túlságosan őszinte. A Red Bullnál hozzászoktunk, hogy mindig őszintén beszélgettünk egymással. A Ferrarinál ez nem a legjobb megoldás, ismerjük, mennyire sok a politika náluk csapaton belül. Azért teljesen még ne írjuk le Vettelt!” – figyelmeztetett Marko a Motorsport-total hasábjain.

Tény, hogy az élcsapatok már Lewis Hamilton kivételével sokkal inkább gondolkodnak a fiatal generációban és leginkább Leclerc, Russell, Verstappen teljesítményére kíváncsiak, Vettel pedig 2019-ben sokkal több hibát vétett, mint amennyi kiváló futammal jelentkezett. Életkora még nem indokolná a visszavonulást, mivel három évvel fiatalabb Hamiltonnál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: