DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

McLaren: Hamarosan betörhetünk a legjobb háromba

Hosszú évek vergődése után végre látványosan megindult felfelé a wokingi istálló, összejött egy dobogós helyezés is. Csúcstechnikával igyekeznek megtörni a három élcsapat hegemóniáját.

Komoly változásra számít 2020-ban a korábban számos világbajnokot adó gárda, elkészül ugyanis teljesen új, modern technológiával ellátott szimulátoruk, ami a fejlesztési munkákban lehet nagy segítségre. Azok után, hogy idén sikerült megcsípni a negyedik pozíciót a gyártók bajnokságában, nem is lehet más céljuk, mint levadászni a Red Bullt, a Ferrarit és a Mercedest.

2012 óta nem szerepelt ilyen jól a McLaren, mint idén, rájuk is fért már a jó eredmény, mivel 2015-től komoly lejtmenetben volt a csapat, hiába versenyzett itt például Fernando Alonso és Jenson Button is. A tavalyi év vége is csapnivalóan sikerült, így még kellemesebb meglepetést szolgáltatott azzal Carlos Sainz és Lando Norris, hogy rendszeresen negyedik erőként láthattuk őket a legkülönfélébb pályákon és nagyon simán verték a Renault gyári istállóját is.

„Vadonatúj szimulátorral dolgozhatunk, ez óriási különbség lesz ahhoz képest, amivel eddig végeztünk munkánkat. Ez egy olyan projekt, amiben a McLaren hosszú évekkel ezelőtt úttörőként jelentkezett, de mostanra be kellett látnunk, hogy a világ alaposan megváltozott és szükségünk van egy új, korszerűbb eszközre” – mondta el James Key technikai igazgató a Motorsport.com szakoldalnak.

Fényes jövő vár a McLarenre 2021 után?


„A maga idejében kiváló segítség volt számunkra az eddig használt szimulátor, hosszú ideig elképesztően hatékonynak bizonyult, de a technológia mára meghaladta ezt a színvonalat. Már korlátok közé szorultunk, ez a harmadik generációs F1-es szimulátor sokkal komolyabb fejlesztési segítség lesz” – tette hozzá Key.

A McLaren nem is a következő két évben várja magától az igazán nagy dobást, hanem 2022-től, amikor már igazán hatása lesz a költségvetési sapkának. „Másfél év múlva már 175 millió dollárban szabják meg a költségek felső határát. A mostani élcsapatoknak igencsak vissza kell vágniuk majd költségeiket, hogy beleférjenek, ezért hiszünk abban, hogy 2022-ben már sokkal jobb esélyeink lesznek” – ecsetelte véleményét Zak Brown.

„A pályán és azon kívül is keményen kell dolgoznunk, a megfelelő döntéseket meghoznunk, a legnagyobb ellenfelünk szokás szerint az idő lesz. Ha összeállnak a dolgaink, egyből sokkal jobbak leszünk, de nem kérdés, hogy lesznek még rossz napjaink és hétvégéink. Ez egy normális folyamat ilyenkor.”

„Teljes meggyőződésünk, hogy mind Carlos Sainz, mind Lando Norris potenciális világbajnok és ezt szeretnénk is elérni velük” – tette hozzá a McLaren-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: