DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Binotto: A csalási vádakkal csak nyomás alá akartak helyezni minket

A Ferrari csapatfőnöke úgy gondolja, a riválisok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy motorjaik szabályosak, csak az állandó vádaskodással akarták megbontani a vörösök egységét.

Valóban feltűnően kiválóan teljesített a Scuderia erőforrása 2019-ben a vetélytársakhoz képest. Eleinte csak halkan morgolódott a Mercedes és a Red Bull, majd ősszel kitört a balhé. A Mercedes is egyértelmű utalásokat tett arra, hogy nem biztosak abban, hogy a Ferrari motorjai legálisak. Bár a Mercedes csapatfőnöke biztos abban, hogy már a jövő esztendőben sem fog uralkodni a német gyártó, most mégis gyanúba keverte a Ferrarit.

A Red Bull a tettek mezejére is lépett, az FIA-hoz fordult ez ügyben, ennek köszönhetően pedig Vettel és Leclerc autóját szorosabb vizsgálat alá vetették Austintól. Éppen ekkor látványosan visszaesett a két Ferrari végsebessége, Max Verstappen pedig nyíltan csalással vádolta meg a vörösöket.

Amit láthatunk, hogy éppen az USA Nagydíjának hétvégéjétől zuhant nagyot az olaszok végsebessége és összteljesítménye, onnantól a Mercedes és a Red Bull csatázgattak a futamgyőzelmekért, miközben Vettel és Leclerc párosa már csak két dobogós helyezést tudott összekaparni három versenyen.

Austintól látványosan visszaesett a Ferrari, ez csak olaj volt a tűzre


Mattia Binotto csapatfőnök korábban elmondta, hogy csak annyi történt, hogy ezeken a pályákon sokkal nagyobb leszorítóerőt választott a Ferrari, ezért tűnhetett úgy, mintha a vizsgálat miatt esett volna vissza a teljesítmény. „Valóban csökkent az egyenesbeli előnyünk az FIA szigorúbb vizsgálatának idejétől, de a vetélytársak ebből hibás következtetéseket vontak le. Semmit sem változtattunk a motorjainkon, ellenben az aerodinamikán igen, sokkal több leszorítóerő mellett döntöttünk, így lassabbak lettünk az egyenesekben, viszont sokkal gyorsabbak a kanyarokban” – ecsetelte véleményét Mattia Binotto az Auto Motor und Sport szaklapban.

„A riválisok hasznot húztak a vádaskodásból. Nem hiszem, hogy valóban megkérdőjeleznék becsületességünket, viszont a megváltozott körülmények segítségével nyomást gyakorolnak ránk, ez a fajta nyomás pedig elég zavaró. Sajnos a játék része a Formula-1-ben, hogy minél inkább meg kell zavarni az ellenfeleket. Nem csak arról szól, hogy ki mennyire versenyképes, hanem minden olyan dolog, ami káros az ellenfélnek, az jó nekünk. Sajnos mindenki ezt a játékot játssza” – fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: