DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Kubica világbajnok lehetett volna”

Robert Kubica karrierjét teljesen kettétörte 2011-es ralibalesete, amiből tökéletesen sosem épült fel. A Mercedes csapatfőnöke szerint a súlyos sérülés nélkül ma már biztosan világbajnok lenne.

Aki látta a fiatal lengyel pilóta csattanását azon az ominózus 2011 februárjában történt raliversenyen, azt gondolta, hogy szinte az is csoda, hogy abból a roncsból élve kiszállhatott az autó vezetője. A Renault vezérpilótája, Robert Kubica súlyosan megsérült, leginkább jobb karja és jobb lába.

Egy ideig az is bizonytalan volt, hogy egyáltalán meg tudják-e menteni a végtagot, végül számtalan műtét segítségével sikerült és a pilóta teljes életet képes élni, de jobb alkarja csak korlátozott mozgásra képes. Senki nem gondolta egy pillanatig sem, hogy a szívós lengyel bármikor is visszatérhet a száguldó cirkuszba, de mindenkire rácáfolva végigversenyezte a 2019-es esztendőt.

Kubica bajnokká válhatott volna ebben az évtizedben?


Bár sikerült pontot is szereznie a harmatgyenge Williamsszel, teljesítménye csak árnyéka volt kilenc-tíz évvel korábbi önmagának. Pedig még a Mercedes csapatfőnöke is ámulva nézte Kubica visszatérését, aki szerinte az elmúlt évtized egyik meghatározó alakja lett volna, ha nem sérül meg.

„Nagyon boldog voltam, hogy visszatért a Formula-1 világába. A benne kételkedő embereknek fényesen bebizonyította, hogy még ezzel a sérülésével is képes Formula-1-es autót vezetni, ráadásul nem is akárhogy” – ecsetelte véleményét Toto Wolff a lengyel TVP televíziós csatornának.

„Úgy vélem, továbbra is változatlanul az F1-ben marad, csak másik szerepkörben. Robertnél egyébként sem tudhatjuk soha, talán nemsokára újra visszatér a mezőnybe. Anélkül a borzalmas baleset nélkül egyértelműen világbajnok lehetett volna, mostani tudásával pedig szintén bajnokká válhat, csak egy másik szerepkörben” – tette hozzá Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: