DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Néha nehéz volt ezt Formula-1-nek nevezni

Nyolc év kihagyás után, korlátozott mozgásra képes jobb karral tért vissza Robert Kubica a Williams színeiben, de nem sok öröme volt ebben. Így sem bánta meg, hogy végigcsinálta a szezont.

Szenzációnak számított a tavaly őszi bejelentés, amikor is hivatalosan is kiderült, Robert Kubica 2010 után újra visszatér a száguldó cirkuszba, a Williams-Mercedes egyik ülését kapta meg egész évre. Sajnálatos módon azonban nem igazán tudhattuk meg, mire lett volna képes a súlyos ralibalesete óta továbbra is csak korlátozott mozgásra képes jobb karjával versenyző lengyel, mivel a grove-i istálló története legpocsékabb konstrukciójával jelentkezett.

A Williams stabilan az utolsó helyeken körözött és bár a szupertehetségesnek tartott George Russell 21:0-ra győzte le Kubicát az időmérőkön, mégis a 2008-as Kanadai Nagydíj győztese szerzett egyetlen (szerencsés) pontot Németországban, a brit újoncnak ez nem sikerült. Egész évben azt érezte a harmincnégy esztendős lengyel, hogy nem részesül ugyanolyan bánásmódban, mint csapattársa, így sem bánta meg, hogy visszatért.

„Ez a szezon semmit nem tanított meg számomra, bár néhány információval azért gazdagodtam. Az utolsó helyeken versenyezni teljesen más érzés, mint amit például tíz évvel ezelőtt tapasztalhattam” – nyilatkozta Robert Kubica a TVP adásában.

Kubica versenyeken időnként Russell előtt járt, időmérőn viszont sosem


„Emlékszem, az egyik időmérő után kiszálltam az autómból és odamentem egy barátomhoz, akit még a BMW-nél töltött, remek időszakomban ismertem meg. Azt mondtam, ezzel a vezetésemmel az első sorban lenne a helyem. Ehelyett teljesen utolsó voltam, fél másodperccel lemaradva az előttem levőtől.”

„Nem bántam meg, hogy visszatértem. Ha néhány év múlva belenézek majd a tükörbe, nehezen érteném meg magam utólag, hogy lett volna egy lehetőségem visszatérni a mezőnybe és mégsem tettem meg. Bár az is igaz, hogy amit idén műveltünk (a Williamsnél), azt időnként nehéz volt Formula-1-nek nevezni.”

„Érzelmileg ezért nem is igazán érintett meg, hogy ez volt az utolsó versenyem. Otthon bizonyára több időm lesz majd ezen gondolkodni, de még mindig jobban tettem, hogy idén versenyeztem, minthogy otthon ültem volna a tévé előtt és csak nézem, ahogy a többiek vezetnek a futamokon.”

„Az eredményeket tekintve kétségtelenül nagy csalódás volt ez az év, bár annyira nem tettem rosszul a dolgomat, mint ahogy az kívülről látszódhat. Bizonyos tekintetben még hasznos is volt számomra az év. Motivációt jelent és most már tudatában vagyok annak, hogy a legmagasabb szinten is képes vagyok újra versenyezni. Alig várom, hogy a jövő évben is komoly kihívás elé állhassak. Hogy megoldódnak-e a Williams hatalmas gondjai 2020-ban? Nem tudom. Megvan a saját véleményem erről, de megtartom magamnak” – fogalmazott Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: