DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ha a gyengébbik hondás csapat is a Renault előtt végez, az kivégzés lehet

Az már a szezon elején látszott, hogy a francia gyári istállónak köze sem lesz a Red Bull-Honda tempójához. Most azonban esély kínálkozik arra, hogy még a fiókcsapat is legyőzze a Renault-t.

A konstruktőri bajnokság első négy helye már eldőlt, az idényzáróra is maradt azonban izgalom. Pierre Gasly Brazil Nagydíjon szerzett második helyezésének köszönhetően a Toro Rosso lőtávolon belülre került az ötödik helyhez képest, mindössze nyolc pont a lemaradása a gyári Renault-hoz képest. 

Tavaly ilyenkor a Renault csapatfőnöke lelkesen magyarázta, hogy mekkora hibát követett el a Red Bull, amikor átszerződött a Hondához, mert így egyértelmű visszaesés vár a bikákra. Ehhez képest az a helyzet, hogy a japán gyártó annyit fejlődött, hogy még a Toro Rosso is beférhet a sárga-feketék elé. Az idei kiváló teljesítmény okait pontosan tudja a faenzaiak csapatfőnöke.

A Honda mindkét istállója a francia gyári csapat előtt végezhet?


„A Red Bull-lal szorosabbra fűzött partneri viszony az év elején nagy segítségünkre volt, a hátsó felfüggesztési elemeket teljes egészében átvettük tőlük. Év közben viszont már a saját aerodinamikai fejlesztéseinknek köszönhettük az előrelépést, valamint a Honda is óriásit ugrott előre. Elsődlegesen a japán gyártó fejlődése hozott sokat a konyhára, a negyedik specifikációs erőforrással, valamint a szintén Suzukában bevetett új üzemanyaggal. Ezek segítettek a legtöbbet” – nyilatkozta Franz Tost.

„Az időmérőkön még a Mercedes és a Ferrari is előttünk jár, de a versenytempóban egészen remek a Honda ereje. Ez, és az általában kisebb leszorítóerős beállításaink is segítettek abban, hogy legutóbb ilyen jól szerepeltünk. Szerencsére, az abroncsainkat is egészen jól tudjuk kímélni, amikor forgalomban autózunk” – fogalmazott a Toro Rosso csapatfőnöke.

Abu Dhabiban nyolc pontos lemaradást kellene ledolgoznia a faenzai kiscsapatnak, hogy megkaparintsák az év végi ötödik helyezést a gyártók bajnokságában. Alighanem a Hondánál még nagyobb lenne az ünneplés, ha mindkét istállójuk legyőzné a nagy rivális Renault-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: