DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Jos Verstappen: Nem kellett volna csalásról beszélni

A hétszeres futamgyőztes holland pilóta édesapja szerint kicsit sem volt jó ötlet nyilvánosan csalással vádolni a Ferrarit, miközben senkinek semmi bizonyítéka. Azt viszont ő is érzi, valami nem oké.

Lewis Hamilton világbajnoki címén kívül a Ferrarival szembeni újra fellángoló vádaskodás uralta az austini hétvégét. A végsebességi adatokban talált kivetnivalót a Mercedes és a Red Bull is, miszerint most, hogy a Scuderiát szigorúbban ellenőrzi az FIA, szerintük hirtelen visszaesett a vörösök motorteljesítménye.

Az USA Nagydíján a Ferrarinak a biztató időmérő ellenére esélye sem volt a futamgyőzelemre, Max Verstappen pedig arra ragadtatta magát, hogy nyilvánosan csalónak titulálja a rivális istállót. Ezzel édesapja, Jos Verstappen sem ért egyet, szerinte bizonyítékok nélkül nyilvánosan vádaskodni óriási hiba.

„Szerintem mindannyian tudjuk, hogy valami nem stimmel náluk (a Scuderiánál), de ezt így ebben a formában nem mondhatja ki senki. Soha nem tudhatjuk meg, valójában mi is történt, de az adatok egyértelműen megmutatják, hogy az elmúlt hétvégén hirtelen sokat lassultak” – ecsetelte véleményét Jos Verstappen a Ziggo Sport kamerái előtt.

Az idősebb Verstappen szerint is különös a Ferrari hirtelen visszaesése


„Korábban kilenc tized és egy másodperc közötti előnyt gyűjtöttek az egyenesekben a Ferrarik, most pedig hirtelen csak a felét. Ennek ellenére valójában nem lehet bizonyítani, hogy csaltak volna. Márpedig, ha nem tudja valaki bizonyítani a csalás tényét, akkor ilyet nem lehet kimondani. Nem volt a legokosabb dolog Maxtől, de megértem, miért mondta. Nagyon elkötelezett a győzelem iránt.”

„A nyári szünetet követően a Ferrarik hirtelen szupergyorsak és szupererősek lettek, közvetlenül azután, hogy a Red Bullnak kifejezetten jó időszaka volt. Igen gyakran láttunk tőlük elképesztő tempófölényt, ellenben Austinban ez jelentősen megcsappant. Még mindig gyorsabbak, de már nem olyan hajmeresztő mértékben, mint előtte” – mutatott rá Jos Verstappen.

Előre lehet sejteni, hogy az ügy nem áll meg itt, bizonyára a következő hetekben még rengeteg beszédtémát ad mindkét részről, hogy a Ferrari illegális megoldást alkalmazott-e motorjaiban, vagy sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: