DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

220 mm eső várható Suzukában a futam napján

Japánban nem ritka, hogy esőben rendeznek Formula-1-es futamot, de az idei évben különösen nehéz dolguk lehet a versenyzőknek egy tájfunnak köszönhetően. 220 mm eső is eshet vasárnap.

Több nevezetes esőversenyt is rendeztek már Suzukában, amikor az égi áldás rendkívül megnehezítette a mezőny dolgát. 1994-ben egy kiélezett, remek csatát hozott az esős verseny Damon Hill és Michael Schumacher között, volt, hogy az időmérőn tréfálta meg a pilóták dolgát 2003-ban, ezzel még élesebbé téve a világbajnoki elsőségért zajló küzdelmet.

Legutóbb viszont, 2014-ben sajnos tragédiával járt a suzukai esőzés, Jules Bianchi ugyanis nagy sebességgel belecsúszott az Adrian Sutil összetört autóját kiemelő teherautóba, fejsérüléseibe pedig néhány hónappal később belehalt. Az időjárási előrejelzések szerint a hétvégén ismét nehéz körülmények fogadják a Formula-1 mezőnyét Japánban.

A 2014-es suzukai esőverseny Jules Bianchi életét követelte


Éppen a vasárnap tűnik a legrosszabbnak, a Gpblog.com értesülései szerint 220 milliméternyi esőre számítanak a verseny napján. A szigetországnak egy tájfun utóhatásaival kell majd megbirkóznia, az egyelőre biztosra mondott esőzés miatt pedig izgalmasabb versenyre, valamint a biztonsági autó feltűnésére is számíthatunk. Sebastian Vettel ugyan nagyon várja, hogy egyik kedvenc pályáján versenyezzen a megtáltosodott Ferrarival, de lehet, hogy az időjárás átírja az esélyeket.

Közel hatvan kilométer/órás szelet is várnak a péntektől vasárnapig tartó időszakban, az eső pedig bármikor hirtelen is érkezhet és eshet nagy intenzitással. Most úgy tűnik, alapvető befolyással lesz a teljes versenyhétvégére. Egyelőre fogadásokat azért ne kössünk ennek megvalósulására, mivel két héttel ezelőtt még szerdán és csütörtökön is teljesen biztosra vették a meteorológusok, hogy Szocsiban mindhárom napon esni fog az eső, ehhez képest az edzések és a futam is száraz körülmények között zajlott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: