DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel negatív sorozata sehol nincs Raikkönenéhez képest

Sebastian Vettel immáron több, mint egy éve képtelen futamot nyerni, igaz, ez nem csak rajta múlott. Győzelemínsége azonban még nagyon messze jár Kimi Raikkönen és Riccardo Patrese csúcsától.

Tavaly, éppen Spa-Francorchamps-ban ünnepelhetett utoljára futamgyőzelmet a négyszeres világbajnok német, aki ekkor még reális esélyekkel rendelkezett a világbajnoki cím megszerzésére is. Senki nem gondolta volna akkor, hogy újabb siker nélkül érkezik a következő évben Belgiumba a német ász.

A Mercedes ellépett a Ferraritól, amely eleve a téli szünet után rögtön komoly tervezési hibákkal gurult pályára és az évközben hozott fejlesztések egy része is zsákutcának bizonyult. Miközben a nagy rivális, Lewis Hamilton sorra nyerte a versenyeket, Vettel nyeretlenségi sorozata már húsz futamra rúg.

A Speedweek.com szakportál elemzésének segítségével megtudhatjuk, mennyire számít rekordnak egy ilyen negatív széria egy többszörös futamgyőztes életében. Semennyire. Ez az egy esztendő (ami Vettel sajnálatára még jócskán nőhet is) még Vettel életében sem annyira egyedi, mivel a 2014-es és a 2016-os évadot is futamgyőzelem nélkül zárta.

Vettel utoljára tavaly, éppen Belgiumban ünnepelhetett


A két győzelem között eltelt leghosszabb idővel Riccardo Patrese „büszkélkedhet”, ő ugyanis az 1983-as, Dél-Afrikában rendezett szezonzáró után egészen az 1990-es San Marinói Nagydíjig kellett, hogy várjon második és harmadik sikere között (előbbit egy Brabham-BMW-vel, utóbbit egy Williams-Renault-val érte el. 99 nyeretlen futam, ami egyben hat évet és 210 napot jelentett.

Időben az olasz a rekorder, az eltelt nagydíjak számában viszont Vettel korábbi csapattársa, Kimi Raikkönen. Időben a finn öt évet és 218 napot várt az újabb győzelemre, de a jócskán bővített versenynaptár miatt ez 115 versenyt jelentett a 2013-as Ausztrál- és a 2018-as USA-Nagydíj között. A nyolcvanas-kilencvenes években ugyanis döntő többségében tizenhat futamot rendeztek egy évben, míg az utóbbi időszakban 18-21 viadalt.

A két győzelem között legtöbbet várók toplistája:

Riccardo Patrese, 6 év és 210 nap (99 futam)

Bruce McLaren, 6 év és 6 nap (61 futam)

Jack Brabham, 5 év és 323 nap (52 futam)

Mario Andretti, 5 év és 232 nap (82 futam)

Kimi Raikkönen, 5 év és 218 nap (115 futam)

John Watson, 4 év és 337 nap (76 futam)

Rubens Barrichello, 4 év és 331 nap (85 futam)

Johnny Herbert, 4 év és 16 nap (68 futam)

Clay Regazzoni, 3 év és 332 nap (52 futam)

Mike Hawthorn, 3 év és 255 nap (29 futam)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: