Steward
Varga Ákos
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. november 13. szerda
F1

Bottas megismételné év eleji feltámadását

Az elképesztően kínosan alakult tavalyi szezonja után Valtteri Bottas egészen kicserélődött az évad elejére. Kitűnő formáját újra visszanyerné, ha egyszer már sikerült felállnia, miért ne tehetné újra?

Álomszerűen kezdte az idei szezont Valtteri Bottas és a Mercedes is. Melbourne-ben a rajtnál az élre állt a finn és onnantól nem is engedte már ki a kezéből a sima győzelmet. A tavaszi hadjárat meggyőzően sikerült neki és a Mercedes számára is, pole-pozíciók, újabb győzelem Bakuban, egyértelmű világbajnoki esélyesnek számított. Utána azonban megtört valami, többször is alulteljesített, időnként a stratégia jött ki rosszul (Silverstone) számára, Hamilton pedig sorozatban nyerte a futamokat, így meg is lépett a tabellán.

A nyári szünet előtti utolsó két futam különösen rosszul sikerült, egy kicsúszás miatti kiesés és egy koccanás miatti visszaesés azt eredményezte, hogy brit csapattársától már 62 pont a lemaradása, ráadásul lelkileg az sem segít neki, hogy ismét rengeteget kell gondolnia arra, mi lesz jövőre, meghosszabbítják-e szerződését, vagy sem. A Magyar Nagydíj után mindenesetre megfogadta, innentől átgondolja, hogyan is áll hozzá a Hamilton elleni csatákhoz.

Fölényes győzelemmel indította az évet Valtteri Bottas

„Igen, ez nagy pontkülönbség, sokkal nagyobb, mint amennyi szeretném, hogy legyen. De jelenleg ez a helyzet, elfogadom, sokkal többet nem tehetek jelenleg. Nem is akarok túl sokat gondolni rá. Amikor a lehetséges új szerződés egészen apró dolgokon múlik, az sosem segít. Többen úgy vélik, hogy sok pilóta még jobban teljesít, amikor nagy nyomás alatt kell vezetnie, de nálam nem ez a helyzet, nekem nem segít” – nyilatkozta Valtteri Bottas.

„Magyarországon nagyon éhes voltam a győzelemre, függetlenül a szerződési mizériától. Meg akartam nyerni a versenyt, ezért némi kockázatot vállaltam, de sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Egészen másként is alakulhatott volna, ilyenkor csak centiméterekről beszélünk, amik döntenek. Erről szól a sportág, mérlegelni a kockázatokat, olyan keményen nyomni, ahogy csak lehet és kihasználni az esélyeket, de azért nem elcs*szni az egészet.”

A szakemberek az év elején látott formát Bottas 2.0-nak nevezték el, ezt akarja megismételni a rutinos finn. „A szezon kezdetén nem volt túl sok pozitív érzésem, különösen a Formula-1 iránt, de képes voltam ezt rengeteg energiává és pozitív beállítottsággá alakítani. Képes voltam szintet lépni, realizáltam, hogy egy pilótának csak egy pályafutása van. Emlékeztetnem kell magam arra, hogy boldog vagyok, hogy ezt csinálhatom és mindent ki kell hozni ebből. A tavalyi év ébresztőként hatott rám” – magyarázta Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?