Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. szeptember 21. hétfő
F1

Vettel: Egyenesen fáj, ha gyorsabb valaki nálam

Annak ellenére, hogy a Ferrari és saját teljesítménye is elmaradt a várakozásoktól, Sebastian Vettel egy pillanatig sem gondolkodik azon, hogy versenyzői overállját a szögre akassza. A négyszeres világbajnok a német RTL televíziónak adott nyilatkozatában elárulta, töretlen benne az a vágy, hogy a Ferrarival szerezzen újabb bajnoki címet.

Noha tavaly versenyben volt a világbajnoki címért, hónapokon át vezette a bajnokságot, idén hibák és megbízhatósági gondok sora akadályozza Vettelt abban, hogy ismét felvegye a harcot legnagyobb riválisával, Lewis Hamiltonnal. Jelenleg csak a negyedik helyen áll a bajnokságban, pontosan 84 pont választja el őt a brittől.

„Nem vagyok büszke rá,” válaszolta a német arra a kérdésre, hogy mit gondol saját hibáiról. „Azt hiszem, jogosak a kritikák, sőt talán érthetőek is. Ha tükörbe nézel, számot kell vetni arról, hogy mit rontottál el. Néhány esetben valóban elsülhettek volna a dolgok jobban is.”

Legutolsó ütközését a Brit Nagydíjon szenvedte el, ahol Max Verstappennel akadt össze. A holland végül behozta a Red Bullját az ötödik helyen, a német azonban egy pontot sem szerzett, miután sérült autóval kellett egy kört megtennie, amíg a bokszba tudott hajtani egy új első terelő szárnyért. „Abban a szituációban nem volt jó döntés [a megmozdulásom]. A végeredmény is igazolja ezt. Jobb lett volna, ha a belső ív helyett a másik irányt választom.”

00119015_967Őszinteség a kulcsszó a javuláshoz

Az idei szezonban sokként érte a németet, hogy nem tudja felvenni a versenyt a hatodik évben is domináns formát mutatót Mercedes pilótáival. Ráadásul nem találja a harmóniát a Ferrari 2019-es autójával. A technikai szabálymódosítások miatt alaposan megváltozott az autók aerodinamikai egyensúlya, az SF90 pedig alulkormányzottságot mutat rendszeresen. Mivel Vettel mély féktávokat vesz, és erőteljesen terhelné az autó elejét a kanyarbejáratokon, idei versenygépének egyensúlyi bizonytalanságai miatt kényelmetlenül érzi magát vezetés közben.

A kétgyermekes pilóta bevallotta, nehezen küzd meg azzal a helyzettel, ha csapattársa gyorsabbnak bizonyul nála. „Van egy íratlan szabály: soha sem vagy olyan jó, mint ahogyan azt az emberek próbálják beállítani, de nem is vagy olyan rossz, mint ahogyan azt mások próbálják bizonygatni. Amikor nem úgy teljesítek, ahogyan azt elvárnám magamtól, igyekszem őszinte lenni magammal. Leírhatatlanul zavar az, ha valaki gyorsabb nálam. Amikor ez előfordul, akkor először próbálom ezt megérteni, majd elkezdem keresni annak a módját, hogy legközelebb ez ne fordulhasson elő. El kell ismernem azt is, hogy Charles néha jobban teljesít.”

00119016_082

Vettel elárulta, nem igazén naprakész a híreket illetően, és az sem érdekli túlságosan, hogy mit írnak róla. Sokkal fontosabbnak tartja ehelyett, hogy saját magát értékelje, és megpróbálja a hibáit kiküszöbölni. „Nem igazán követem azt, hogy az emberek mit írnak rólam. Számomra az a legfontosabb, hogy én magammal szemben őszinte legyek. Ha mégis értesülök a kritikáról, akkor megpróbálok tanulni belőle, és jobb lenni. Minden sportolónak ezt az utat kell követnie, meg kell próbálni jobbnak és jobbnak lenni akkor is, ha már sok év van mögötte.”

Csak egy cél: újabb trófea a Ferrarival

Az elmúlt hetekben a nemzetközi sajtóban megerősödtek a hangok Vettel jövőjének bizonytalanságát illetően. Egyesek tudni vélték, hogy a német csapatot vált, és visszatér a Red Bullhoz, egykori sikereinek helyszínéhez. Mások azt híresztelték, hogy a német – megelégedve négy világbajnoki címével – szögre akasztja a versenyzői overállját, és hátat fordít a sportnak mindörökre. A heppenheimi születésű versenyző tagadja ezeket a felvetéseket, sőt hallani sem akar róluk, ugyanis érintetlen és sértetlen az a célja, hogy a Ferrarit vigye sikerre.

00119016_104

„Nincsenek alternatívák. A Ferrarival akarok sikeres lenni. Ez nem csak az én vágyam, hanem a csapaté is. Ha visszagondolok az elmúlt öt évre, azt kell mondom, hogy jobb formában vagyunk, mint öt évvel ezelőtt. Azonban el kell ismerni, hogy tavalyhoz képest visszafejlődtünk valamelyest, ami nem tölt el örömmel, de tényleg teljes tempóval dolgozunk, hogy újra nyerjünk.”

00119016_170

„Még akkor is, ha kritika ér engem vagy a csapatot azért, hogy nem tartunk ott, ahol kellene, mindenki nyugodt. Amit idén tanulunk, azt jövőre felhasználjuk majd. Persze az igaz, hogy megkérdőjeleztünk mi is néhány dolgot, miután észleltük a szezon elején, hogy nem járunk jó úton,” - őszintén vallott Vettel a Ferrari idei nehézségeiről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?