DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rosberg: Ha Bottas nyerni akar, ne legyen ilyen rendes

A 2016-os világbajnok azt tanácsolja Valtteri Bottasnak, hogy bújjon ki a saját bőréből, ha le akarja győzni Lewis Hamiltont. Rengeteg munkára és más temperamentumra van szüksége.

A Formula-1 jelenlegi mezőnyének kétségtelenül az egyik legerősebb pilótája Lewis Hamilton, ezt öt világbajnoki címe is bizonyítja. A brit hozzászokhatott pályafutása során, hogy csapattársait könnyedén felülmúlja, ebben csak néhány kivétel akadt az utóbbi tizenkét évben.

2014 óta a Mercedes olyan erőt képvisel a száguldó cirkuszban, hogy kizárólag az Ezüst Nyilak valamelyik versenyzője volt képes világbajnoki címet nyerni és jó eséllyel ez idén is így történik majd. Hamilton öt világbajnoki címéből négyet a hibridérában szerzett és nem kell nagy jóstehetség, hogy leírjuk, úton a hatodik is. Legnagyobb kihívója saját csapattársa, Valtteri Bottas, akinek viszont fát lehet hasogatni a hátán, ha szükséges, alárendeli magát a csapatérdeknek, ahogy ezt tavaly is többször láthattuk.

Biztosan nem szerencsés, hogy minden szezonban csak egyéves kontraktust kötnek a finnel, így mindig aggódnia kell a hosszabbítás miatt. Nemrég megemlítette, ha a Mercedes nem marasztalja, akkor a Ferrarihoz szeretne kerülni. Most viszont egyelőre a fő célja, hogy felülkerekedjen Lewis Hamiltonon.

Bottas túl rendes lenne Hamilton legyőzéséhez?


Nico Rosberg szerint azonban ez kemény dió lesz, a pályán (és sokszor azon kívül szintén) nem lehet az ember jószívű és rendes, mert akkor vereségre van ítélve, rengeteget számít a pszichológiai aspektus. „Úgy látom, Lewisban több természetes tehetség van. Ayrton Senna óta ő a legtehetségesebb pilóta a Formula-1-ben, az egyetlen mód, hogy legyőzzék, hogy iszonyatos mennyiségű munkát kell elvégezni” – magyarázta a 2016-os világbajnok az Ilta Sanomat című újságnak adott interjúban.

„Valtteri hasonló cipőben jár, mint régebben én. Láthatjuk, hogy nagyon elkötelezett és rettentő keményen dolgozik, ez az egyik nagy erőssége. Tavaly komoly hullámvölgybe került, de idén hatalmasat lépett előre. A siker a részletekben rejlik. Nekem például keményítenem kellett a személyiségemen, megváltoztatni az attitűdömet, hogy legyőzhessem Hamiltont.”

„Nem volt könnyű, mert alapvetően nem ilyen vagyok. Rendesnek tartanak, ahogy Valtterit úgyszintén. Kifejezetten nehéz másnak lenni, mint amit a természetünk diktálna, pedig ezt kell tenni. Azon a télen minden második nap pszichológiai és filozófiai gyakorlatokat végeztem. Óriási volt a munkaterhelésem is, bár az akkor már évek óta ugyanolyannak látszott. Az utolsó évadomban viszont igazán nyomhattam neki” – emlékezett vissza Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: