DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton erősen ellenzi a 2018-as gumikhoz való visszatérést

A Mercedes egyértelműen nagy hasznot húz a Pirelli idei abroncsaiból, így nem is érhet senkit váratlanul, hogy az egyik kedvezményezett, Lewis Hamilton hevesen ellenzi a régi gumik visszatérését.

A folyamatos panaszáradat miatt a Pirelli beadta a derekát és tárgyalni fog Ausztriában az FIA-val és a Formula-1-es csapatokkal arról, hogy adott esetben visszatérjenek a 2018-as abroncsokhoz. A problémát az okozza, hogy a tavalyhoz képest idénre erőteljesen megváltoztatott Pirellik csak a Mercedesnek kedveznek, minden más istálló nagyon megszenved velük.

Amennyiben a hétvégén tízből hét gárda a változtatás mellett szavazna, akkor ez az ígéretek szerint augusztusban történne meg, tehát a nyári szünet után már a régebbi specifikációjú abroncsok térnének vissza a Formula-1-be, amivel talán tömörödhetne az élmezőny és csökkenne a Mercedes mostani hatalmas előnye.

„Péntek délelőtt tartanak egy megbeszélést erről az ügyről. Mindannyian egységesen azt akartuk, hogy egy pilóta is ott legyen, nem kell, hogy mondjon semmit, de ha nagyon rossz irányba alakulnának a dolgok, fel tudna szólalni, hogy ezt azért ne” – mondta el Lewis Hamilton a RaceFans.net szakportálnak.

Lewis Hamilton mindent hagyna, ahogy most van - nem meglepő módon


„Például azt hallottam, hogy megpróbálják visszahozni a 2018-as abroncsokat, amelyek rosszabbak voltak, mint az ideiek. A tavalyi gumikat sokkal jobban kellett óvni, emiatt jóval többször csak vonatoztunk. Nagyon gyakran felhólyagosodtak, sokkal rosszabbak voltak.”

„Nem lehettünk volna képesek olyanra, mint például amit a legutóbbi versenyen megtettem (hogy az erősen használt gumikkal is körrekordot repesztett), vagy például, amit Montrealban láttunk, hogy Sebastian Vettel mögött is keményen nyomhattam. Ezt a tavalyi összetételű abroncsokkal nem lehetett volna” – fejezte ki panaszát Hamilton.

Nagyjából kirajzolódik a kép, a Mercedes és pilótái egészen biztosan ágálni fognak a lehetséges változtatás ellen, a fő riválisok (leginkább a Ferrari) viszont, a folyamatos gumikezelési problémák miatt sokkal inkább kívánnák vissza a tavalyi változatot. Igaz, a Mercedes előnye már most olyan hatalmas, hogy ha a gumik csereberéje most azonnal megvalósulna, már akkor sem valószínű, hogy az Ezüst Nyilak kiüthetők lennének a nyeregből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: