DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hakkinen: Ugyanazt tettem volna, mint Vettel

Utólag valószínűleg már megbánták a versenybírók, hogy Kanadában elvették Sebastian Vettel győzelmét, rég láthattunk ilyen általános felzúdulást egykori pilóták részéről egy döntés ellen.

Mika Hakkinen nem volt éppen nyeretlen kétéves, 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet szerzett a McLarennel és azóta is ezer szállal kötődik a Mercedeshez. Éppen ezért érdekes a véleménye, hogy a német gyártóhoz ennyire közel álló egykori pilóta is teljesen egyértelműen úgy véli, nagy hiba volt a Ferrari versenyzőjének visszasorolása.

A napokban Jacques Villeneuve is ugyanezt az álláspontot képviselte, szerintük abszolút semmi veszélyes nem volt Vettel manőverében, egyszerűen meg akarta tartani a pozícióját. A kétszeres világbajnok finn szintén úgy véli, hogy ez a pilótáknál ösztönös reakció, ráadásul semmi váratlan nem volt benne, mivel Hamilton számíthatott rá jó előre. Mégis rögtön utána panaszkodni kezdett a rádión, a panasz pedig meghallgatásra talált.

„Elsőként leszögezném a Sebastian Vettel-féle incidenssel kapcsolatban, hogy pontosan ugyanazt csináltam volna, mint ő és ez igaz lenne bármelyik autóversenyzőre is rajtam kívül. Ha valamit elhibázunk, ösztönösen azonnal igyekszünk a lehető leggyorsabban kijavítani ezt a hibát és az üldözőt magunk mögött tartani. Ez teljesesen normális és erre számít az ellenfelünk is” – írta le véleményét Hakkinen az Unibeten.

Hakkinen is védelmébe veszi Vettelt


„Amint Sebastian érezte, hogy megcsusszan az autó hátulja, inkább keresztülment a füvön, de ilyenkor ezek a dolgok nagyon gyorsan történnek. Nyilván tudta, hogy ez a füvön áthajtás nem lesz jó hatással az abroncsaira, felszed egy csomó koszt és gumitörmeléket.”

„Elsődleges fontosságú ilyenkor minél előbb visszatérni a versenyvonalra, újra megtalálni a tapadást és letisztítani a gumikat, a megcsúszás után pont ezt is tette. Sebastian azt is tudhatta, hogy Lewis Hamilton egészen közel mögötte érkezik, így másodlagos célként igyekezett maga mögött tartani a Mercedest. Csak ismételni tudom, teljesen normális, megszokott reakció valakitől, aki meg akarja nyerni a versenyt.”

„Fontos kiemelni, hogy Lewis Hamilton pontosan láthatta, mi történik, felkészülhetett rá előre. Ha valaki előttünk elhagyja a pályát, nem nehéz kitalálni, hogy valószínűsíthetően hol és hogyan jön vissza a pályára. Tudta, hogy vagy előznie kell, vagy fékeznie, hogy elkerüljön egy ütközést. Végül Lewisnak vissza kellett vennie. A büntetéssel kinyírták a versenyt aznapra, lehetett volna húsz fantasztikus körünk, amikor az első helyért zajló csatát figyeljük” – tette hozzá Mika Hakkinen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: