DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Ferrari nem fellebbez, de egy módon még megkaphatja a győzelmet

Mattia Binotto közölte az FIA-val, hogy a Ferrari nem nyújt be fellebbezést a kanadai büntetés miatt – ugyanakkor a csapatnak rendelkezésére áll egy alternatíva, amely következtében felülvizsgálhatják az ítéletet.

A Daily Mail lap információi szerint Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke levelet írt a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, melyben értesítette az illetékeseket, hogy a csapat nem fog fellebbezést benyújtani Sebastian Vettel Kanadai Nagydíjon kapott ötmásodperces időbüntetése ellen. A csütörtöki nap lett volna a határidő a jogorvoslati kérelem beadására.

A hír meglepő annak fényében, hogy a Ferrari korábban hangoztatta, fellebbezni fog, sőt Montrealban az is elhangzott, hogy már benyújtották a szükséges dokumentumokat. Egyébként is nagyon valószínű volt, hogy a kérelmet az FIA azonnal visszadobja, mivel a szabályok értelmében a verseny közben kiosztott büntetések nem fellebbezhetők.



A Daily Mail hivatkozik egy videóra is, amelynek tanúsága szerint Vettel az eredeti korrigálás után újra kormányzott, hogy blokkolja a mögötte haladó Lewis Hamiltont – ez ellentmond a német korábbi kijelentésének, miszerint esélye sem volt kontrollálni autóját a fűre való kicsúszás után.

Az Autosport szaklap azonban arról ír, hogy a Ferrari számára van még egy járható út: az alternatíva a sportszabályzat 14.1.1 cikke, a felülvizsgálathoz való jog, melynek lényege, hogy a stewardok ítéletét újra lehet tárgyalni, amennyiben olyan bizonyíték bukkan fel, amely a futam idején nem állt a stewardok rendelkezésére: azaz a Ferrarinak kell a Vettel ártatlanságáról tanúskodó bizonyítékokat, például telemetriát prezentálnia, hogy a kanadai stewardok vagy egy más ítészekből álló testület újra összeüljön és ismételt ítéletet hozzon. Míg a fellebbezésre csak 96 óra áll rendelkezésre, ebben az esetben 14 napon belül benyújtható kérelem.

A Ferrari nem nyilatkozott a felülvizsgálati kérelemmel kapcsolatos szándékairól, ugyanakkor a csapat szóvivője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az istálló jelenleg bizonyítékokat gyűjt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: