DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: A Mercedes-dominancia káros a nézők szempontjából

Sebastian Vettel büntetésének köszönhetően Lewis Hamilton nyerte a Kanadai Nagydíjat is, így a Mercedes eddig hétből hétnél tart. Max Verstappen szerint ennek csak negatív hatása van.

A Formula-1 történetében láthattunk már egy-egy istálló történetében domináns időszakokat, gondoljunk például a McLarenre az 1988 és 1991 közötti időszakban, a Williamsre a kilencvenes évek derekán, a Ferrarira az ezredfordulót követően, vagy a Red Bullra a jelenlegi évtized elején. Egyik istálló sem tarolt azonban ilyen mértékben ilyen hosszú ideig, mint most a Mercedes 2014 óta.

Már zsinórban hatodik éve nyeri magát halomra a Mercedes, egyedül 2017-ben lehetett egy ideig kérdéses a világbajnoki cím(ek) sorsa, de a szezon hajrájában a Ferrari megbízhatósági problémái eldöntötték a kérdést, végül már két versennyel a zárás előtt bebiztosította újabb világbajnoki címét Lewis Hamilton.

2019-ben Kanadában fordult elő első ízben, hogy az Ezüst Nyilakon kívül más is reális eséllyel nyerhetett volna, Sebastian Vettel ugyan szinte a rajttól a célig az élen állt, mégsem a német lett végül az első, mivel egy véleményes büntetésnek köszönhetően csak másodiknak rangsorolták annak ellenére, hogy a leintéskor ő haladt át elsőként a célvonalon.

Mercedes: 7/7 eddig, igaz, kétszer is némi szerencsével


Ez a Mercedes-söprés nagyon nem tetszik Max Verstappennek, ráadásul már istállón belül is egyre inkább újra elbillen a mérleg nyelve Hamilton javára a remekül kezdő Bottasszal szemben. „Sok mindent mondhatunk a Mercedesről jelenleg, de egyértelmű, hogy jobb munkát végeznek, mint a mezőnyből bárki más. Ez pedig nagyon nem jó a nézők számára” – ecsetelte véleményét a Red Bull holland pilótája.

„Azért szeretem nézni a MotoGP-t, mert sosem tudhatjuk, ki győz. Sokkal szorosabb a küzdelem, közel vannak egymáshoz és még egy olyan csapat is nyerhet, amelyik nem gyári. Tanulhatnánk tőlük valamit, nagyszerű lenne, ha itt is így történne” – tette hozzá a holland.

Az elmúlt évek tendenciáját látva azonban erre vajmi kevés az esély a jelenlegi Formula-1-ben. Igaz, Verstappen főnöke éppen arról beszélt, hogy pont a Mercedes lobbijának köszönhetjük jelenlegi dominanciájukat, mivel a jelenlegi gumik csak az Ezüst Nyilaknak kedveznek, a többi istálló csak szenved velük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: