DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ricciardo: Engem Hamilton ugyanígy leszorított

Daniel Ricciardo egy három évvel ezelőtti esetre hívta fel a figyelmet, amikor Monacóban Lewis Hamilton a kanadainál jóval veszélyesebb módon szorította falnak, ám a szankció akkor elmaradt.

Úgy tűnik, nem járt túl jól az FIA és az ötszörös világbajnok sem a montreali, büntetés segítségével megnyert futammal, mivel a szakértők és pilótatársak döntő többsége szerint vagy nem volt jogos Vettelnek a plusz öt másodperc, vagy ha a szabályok szerint adhatónak is tartják, rettentően rossz fényt vet a Formula-1-re. A Ferrari egyébként már be is nyújtotta fellebbezési kérelmét a döntés ellen.

Bár vannak szöges ellentétben álló vélemények, Jenson Button szerint abszolút nem kellett volna szankcionálni az első helyét keményen megvédő Sebastian Vettelt, Nico Rosberg szerint viszont jogos volt az öt másodperc. Daniel Ricciardo egy érdekes, három évvel ezelőtti párhuzamra hívta fel a figyelmet, ahol ő volt a szenvedő fél, Hamilton pedig az elkövető, ott mégis némák maradtak a versenybírák.

Hamiltont kettős mércével mérik a versenybírák?


Az akkor még a Red Bullnál versenyző ausztrál remek versenyzést mutatott be Monte-Carlóban, az első helyért harcolt Lewis Hamiltonnal, amikor a brit veszélyesen falhoz szorította. Mégsem követelt büntetést az akkor még csak háromszoros világbajnok riválisnak, kemény versenyzésként értékeli az akkor történteket, ugyanakkor pontosan így kellett volna (nem) eljárnia a stewardoknak Vettel esetében is.

„Ha Vettel még jobban balra húzta volna a kormányt, megperdül. Ha a füvön fékez, ugyanez történik. Nem volt túl sok hely Lewis számára, de még éppen elég volt. Nekem egy ehhez kísértetiesen hasonló szituációm zajlott le Lewisszal 2016-ban, Monte-Carlóban” – emlékezett vissza Daniel Ricciardo.

„Le kellett vágnia a sikánt és úgy tért vissza a pályára, hogy kis híján a falnak passzírozott engem. Sokkal keményebb és szorosabb helyzet volt az a három évvel ezelőtti, mégsem kapott büntetést érte. És szerintem ez így volt rendben, keményen versenyeztünk egymással” – mutatott rá az ausztrál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: