DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Lauda Mercedes-motort adott volna a Red Bullnak

2014-ben hatalmas előnyre tett szert a gyári Mercedes istálló, a főtanácsadó, Niki Lauda mégis adott volna a bivalyerős erőforrásból az egyik legnagyobb riválisnak, ám végül lebeszélték erről.

A Formula-1 nem az a hely, ahol az istállók bármivel is szeretnék segíteni a legfőbb konkurenciát, a héten mégis nyilvánosságra került egy belső információkat tartalmazó nyilatkozat, hogy a múlt héten elhunyt, háromszoros világbajnok osztrák legenda segítő kezet akart nyújtani az előtte éveken át domináló energiaitalos istállónak, amikor éppen rengeteget szenvedtek a Renault-val.

Niki Lauda ugyanis sokkal szívesebben nyerte volna a világbajnoki címeket úgy, hogy van legalább egy igazán ütőképes riválisuk a mezőnyben. 2014 és 2016 között ugyanis kis túlzással sétakocsikázással söpörte be a bajnoki elsőségeket a Mercedes, mivel sem a Red Bull, sem a Ferrari nem volt képes (leginkább motorikusan) felnőni a német gyártóhoz.

Horner és Lauda riválisok, de egyben barátok is voltak


Ron Meadows, a Mercedes sportigazgatója elismerte, Lauda valóban szerette volna kisegíteni a német erőforrásokkal Christian Horneréket. Ugyanakkor az istállón belül hevesen ellenezték ezt az ötletet, mivel úgy gondolták, ha a Red Bull is Mercedes-motorral rendelkezik, már ők lesznek a legjobbak.

„Emlékszem, néhány évvel ezelőtt Niki (Lauda) valóban adott volna Mercedes-motort a Red Bullnak. Úgy gondolta, ettől erősebbé válnak a bikák, minket pedig jóval nagyobb versengésre késztetett volna” – emlékezett vissza Meadows a Gpblog.com szakportál hasábjain.

„Természetesen mi nem akartuk ezt, kizárólag saját magunknak akartuk megtartani erőforrásainkat. Eltelt egy kis idő, mire sikerült meggyőznünk őt, de végül megértette. Én is értettem az ő érveit, azért akart segíteni a riválisnak, hogy az erősebb konkurencia által mi is még jobbá váljunk” – mutatott rá Meadows.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: