DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Renault: Veszélyes máris 2021-re készülni

A francia gyári istálló ügyvezető igazgatója szerint a várható előnyök ellenére is kockázatos lenne máris a 2021-es szezonra fókuszálni a fejlesztésekkel, mivel még túlságosan messze van.

A Renault gyári csapatként 2016-ban tért vissza a száguldó cirkuszba és folyamatos, jól látható fejlődést tudtak felmutatni, de tavaly év végén az összetett negyedik helyezéssel egyelőre elértek a falig. Mivel a három topcsapathoz képest jócskán kisebb költségvetéssel gazdálkodnak, így a szakadék egyelőre áthidalhatatlan, sőt, inkább tovább nő a középmezőny lemaradása.

Úgy tűnik, komolyabban idén sem rúghatnak labdába a franciák (már a negyedik helyezésük is erősen veszélybe került, mert a riválisok stabilabbak eddig), így felmerül a kérdés, hogy esetleg minél előbb átcsoportosíthatják a forrásokat a 2020-as, netán a 2021-es (a várakozások szerint komoly szabályváltozások utáni) versenyautó fejlesztésére. Ezzel hasonlóan nagy előnybe kerülhetne bárki, mint például 2009-ben, ugyanilyen helyzetben a Honda-utódként a semmiből feltörő Brawn GP.

Mi lesz az a pont, amikor már érdemes leginkább 2021-re összpontosítani?


A Renault ügyvezető igazgatója szerint még korai lenne, jövőre ugyanis még nem változnak a szabályok és 2021 még messze van. „Kétlem, hogy olyan hatalmas kísértés lenne, hogy máris 2021-re koncentráljunk, jövőre ugyanis a szabályok terén a stabilitás éve jöhet, tehát minden, amit idén elérünk, a jövő évünket is nagyban segíti” – nyilatkozta Marcin Budkowski a Motorsport.com kérdésére.

„Ha abbahagynánk a 2019-es versenyautó fejlesztését, az idén és jövőre is nagyon fájna. Jövőre már nagyobb esély lesz a váltásra, mert az csak a következő szezont érintené, de most még túl veszélyes lenne azonnal átállnunk. Igaz, ki kell egyensúlyoznunk a figyelmünket.”

„Három projektet futtatunk egyszerre, pedig általában kettőt szokott mindenki. Kompromisszumokat kell kötni és az elsődleges célokat óvatosan kijelölni. Igen, 2021 fontos mérföldkő lesz, de jelenleg 2019-re és 2020-ra is fontos célkitűzéseink vannak” – tette hozzá Budkowski, aki szerint a várható költségvetési sapka is komoly segítséget jelenthet számukra, de arról még mélyebb részleteket egyáltalán nem tudnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: