DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen: Az idei autókat csak a Mercedes érti

A Red Bull holland pilótája szerint a Mercedes az egyedüli gárda, amely nem szenved az idei szabályok szerint megépített versenyautóval, emiatt pedig újra elképesztő előnyre tett szert.

Néhány évvel ezelőtt már láthattunk hasonlót, 2014-ben az Ezüst Nyilak jelentkeztek messze a legjobb autóval, leginkább az új hibridmotorjuk sikerült lenyűgözően, az első három évben a közelükbe sem tudott kerülni senki, a Ferrari, a Renault és a Honda is csak kereste az utat, néhány részsikeren kívül semmire nem mentek a domináló Mercedesek mellett.

2017-től egyre inkább felzárkózott a Ferrari, tavaly már zömmel úgy tűnt gyorsabb is, mint a nagy rivális. A döntő pillanatokban azonban vezetői, technikai és stratégiai hibák miatt Sebastian Vettel mindkétszer lemaradt a hajrában Lewis Hamiltontól. Az idei évre ismét új szabályok érkeztek, ez az aerodinamikát érintette, a jelek szerint pedig megint elhúzott a világbajnoki címvédő istálló.

A Red Bull is komoly fejlesztésekkel érkezett Barcelonába, a Ferrarikkal továbbra is harcban van Max Verstappen, a Mercedesek viszont elérhetetlenül messze járnak. A jelenlegi Formula-1-es autók annyira összetett rendszert alkotnak, hogy pokoli nehéz jelentős javulást elérni.

A Red Bull fejlődik, de a Mercedes egyelőre az üveghegyen túl jár


Utolérheti-e a Red Bull a Mercedest a közeljövőben? „Nem vagyok tervező, csak igyekszem olyan gyorsan vezetni az autót, ahogy csak tudom. Ha könnyű lenne felzárkózni, nyilván minden versenyen egyszerűen csak fejlesztenénk az autót. Idén azonban, összességében az autókat nagyon nehéz megérteni, nem könnyű rájönni, hogyan tehetnénk gyorsabbá a gépet” – panaszkodott Max Verstappen.

„Eddig úgy fest, a Mercedes remekül megértette, de úgy gondolom, mindenki más sokkal jobban szenved ezzel. Még azt sem mondhatom, hogy az autó egyensúlyával akadnának bajok, mindig a határon autózhattam a Red Bull-lal. Ha gyorsabban mennék, kicsúsznék a pályáról. Bahreinben rossz beállításokkal mentünk, de ezt kivéve egyszer sem éreztem, hogy túlkormányzott, vagy alulkormányzott lenne az autó.”

„Szerintem a fejlesztéseink jók, a versenyautónk megint gyorsult egy kicsit, de összességében a tapadás terén nem állunk ott, ahol szeretnénk. A Mercedes most egész hétvégén túl gyors, az egyik Ferrarit azért sikerült elkapni, bár a harmadik edzés után úgy tűnt, ők is előttünk vannak. Hogy nyomasztó-e, hogy a Mercedes megint fölényben van? Soha nem is láttam mást eddig a Formula-1-ben…”

„Nem lettem ettől lehangolt, igencsak motiváltak vagyunk és eltökéltek arra, hogy lefaragjuk a hátrányt, de ez nem könnyű. Ha olyan könnyű enne, rengeteg ember és csapat lenne a Formula-1-ben” – fogalmazott Max Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: