DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ricciardo: Vettel ellen könnyű évem volt

Daniel Ricciardo egyetlen közös szezonjukban, 2014-ben legyőzte csapaton belül négyszeres világbajnok társát, de elismerte, könnyű dolga volt, mivel rajta sokkal kevésbé volt nyomás.

Eddigi pályafutása során Sebastian Vettel hozzászokhatott, hogy istállón belül ő a meghatározó pilóta és akár nagy csatában, akár könnyedén, de rendre legyőzi csapattársát. Ez a Toro Rossónál és a Red Bullnál is így volt, valamint a Ferrarinál szintén. Volt azonban egy kivétel, amikor egy fiatal, ambiciózus, frissen igazolt pilóta nagyon megnehezítette a dolgát és megtörte a hegemóniát.

A Ferrarinál most Charles Leclerc tűnik úgy, hogy elragadhatja tőle a vezérszerepet fiatal kora ellenére, de nem ez az első eset. A Red Bullnál négyszeres világbajnokká váló, ám a hibridmotorokkal hadilábon álló Renault miatt 2014-ben a Mercedes mögött látványosan háttérbe szoruló német pilóta nem bírt Daniel Ricciardóval.

A fiatal ausztrál három nagydíjat is megnyert abban az évben, Vettelnek ez egyszer sem sikerült, eleinte a technika szólt leginkább közbe, az évad derekától pedig kissé motiválatlanná is vált. Ricciardo számára felejthetetlen volt az az év, leginkább az első dobogós helyek és az első győzelmek okán, a világ végképp megtanulhatta a nevét.

Ricciardo tanult is Vetteltől, de nem akarta másolni őt


„Emlékszem, 2014 nagyon izgalmas volt. Lehetőségem nyílt egy igazi topcsapatnál versenyezni, összemérni erőmet az akkor uralkodó, addigra már négyszeres világbajnokkal istállón belül” – nyilatkozta Daniel Ricciardo a Motorsport-Total szaklapnak.

„Tudtam, ha közel kerülök hozzá, az emberek azt mondják majd: Ez a Ricciardo nagyon jó, felveszi a versenyt a négyszeres világbajnokkal. Nem volt igazán nagy nyomás rajtam, nagyon élveztem és jól is teljesítettem.”

„Ugyanakkor, az eredményektől függetlenül tanulni akartam Sebtől. Tudtam, mennyire aprólékosan és alaposan végzi a munkáját, milyen sok időt szentel ennek, a Formula-1-nek él. Nem akartam egy az egyben másolni őt, de néhány dolgot igyekeztem ellesni tőle, amit hasznosnak ítéltem, de alapvetően szerettem volna, ha megmarad a saját stílusom.”

„Nekem könnyebb volt, mert, ahogy már mondtam, nem volt igazán nyomás rajtam. Legyőztem őt, de arra számítottam, hogy ez mélyebb hatást tesz majd rá. Sosem vártam, hogy könnyen tud veszíteni, de így is remek kapcsolat volt köztünk, elismertük egymást. Több szempontból felnéztem Sebastianra, rengeteg mindent ért el már addigra, de sosem gondoltam úgy, hogy jobb lenne nálam” – fogalmazott Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: