DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kubica így is élvezi a visszatérést

Bár a Williams 2019-es éve eddig tömény szenvedés, a súlyos balesete után mélyről visszatérő Robert Kubica számára még így is élvezet a Formula-1-ben száguldani. Igaz, nagy felelősség sincs a vállán.

Az elmúlt években a Williams-Mercedes folyamatosan egyre hátrébb csúszott a ranglistán, míg tavaly már az utolsó, tizedik helyen végzett úgy, hogy mindössze két olyan futamot láthattunk az egész évben, amikor egyáltalán pontszerzésre jó volt a versenyautó. Nagy volt a fogadkozás, hogy idén másképp lesz.

Eddig valóban másképp alakul, de egyáltalán nem abban az irányban, mint azt tervezték. Az FW42 alapvetően félretervezett, borzalmasan gyenge konstrukció, sokak szerint a Williams történetének leggyengébb autója. Már a téli teszteken látszott, hogy nem lehetnek vérmes reményeik, de a valóság még így is lesújtónak bizonyult.

Robert Kubica nyolc év kihagyás után tért vissza a száguldó cirkuszba, nem erre számított, de így is örül, hogy itt lehet. „Az volt a célunk, hogy problémamentesen indítsuk az évadot. Fontos, hogy minél inkább az autó fejlesztésére összpontosítsunk és megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Sajnos egészen más szituációba kerültünk a tesztelés idején, nagy csalódás volt, pedig az első tesztnapok sokat jelentettek az életemben, ilyen hosszú kihagyást követően” – emlékezett vissza Kubica az F1.com kérdésére.

Kubica örül, hogy újra a Formula-1-ben lehet, bár az utolsó hely szinte garantált a gyenge autó miatt


„Ez kicsit tovább bonyolította a helyzetemet, de igyekeztem saját magamra is figyelni. Kicsit furcsán hangozhat, de így is élvezem a visszatérést. Valószínűleg azért, mert olyan sokáig voltam távol. Tudom, hogy szenvedünk és lassúak is vagyunk, a versenyeken is rettentő nehéz dolgunk van, de élvezem.”

„Tudom, honnan jöttem vissza, mit tettem ezért, hogy újra itt lehessek, egyáltalán nem volt könnyű. Időnként az ember a nehéz szituációkban is megtalálja a pozitívumokat. Nekem most az a dolgom, hogy versenyzőként folyamatosan fejlődni tudjak. Rengeteget tanultam, most pedig azon vagyok, hogy minél többet kihozzak magamból. Jó, hogy újra részese lehetek a körforgásnak, ezért is vagyok itt.”

„A jelenlegi helyzetben senki nem boldog nálunk, de mindannyian azon dolgozunk, hogy a Williams újra előrébb kerüljön a rajtrácson. Fontos lenne fejlődni, mert akkor kényelmesebben vezethetnénk az autót, nem kéne aggódnunk semmiért és csak a saját teljesítményünkre összpontosíthatnánk. Erre van szükségünk jelenleg. Őszintén szólva, én nem vagyok frusztrált. Mindenki tudja, hogy az autó akkora hátrányban van, hogy ez óriási mértékben korlátozza a pilóta lehetőségeit. Remélem, hamarosan megoldást találunk a gondokra” – tette hozzá Kubica.

A napokban a lengyel sajtó megszellőztette, hogy valószínűleg a Williams istálló leállt az idei autó fejlesztésével, annyira reménytelennek tűnik az FW42, megpróbálnak máris a 2020-as versenyautóra koncentrálni. Reméljük, nagyobb sikerrel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: