DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Kubica: Nem egyetlen ember okozta a bajokat

Miután a tavalyi gyengébb autót idén egy még gyengébb követte, a Williamsnél Paddy Lowe technikai igazgatóra húzták rá a vizes lepedőt. Robert Kubica szerint viszont jóval összetettebb a gond.

A Williams-Mercedes egyre lejjebb csúszik a ranglistán az elmúlt években és könnyen lehet, hogy a zuhanás még nem állt meg (bár a teljesen utolsó helyről sokat már nem ronthat a grove-i istálló). Az FW42-es rendkívül gyenge konstrukcióra sikeredett, emiatt George Russell és Robert Kubica a mezőny legvégén, a pontszerzésre teljesen esélytelenül körözgetnek.

A sikerek közepén, a világbajnok Mercedes istállótól érkezett 2016 végén a Williamshez Paddy Lowe technikai igazgató, akitől azt várták, hogy felvirágoztatja a gárdát. Abszolút fordítva sült el, az első két évben egyre lejjebb csúszott Claire Williams csapata, már tavaly is csak a konstruktőri tabella utolsó helyén végzett, az idei autó pedig még a tavalyinál is borzalmasabb lett.

A sikertelenséget Lowe nyakába varrták elsősorban, aki egyébként a kilencvenes évek elején is dolgozott a Williamsnél, ahol sikert sikerre halmozott éppúgy, mint a mostani évtized közepén a Mercedesnél. A technikai igazgatót szabadságra küldték (bár hivatalosan nem menesztették) a téli tesztek után.

Lowe vált első számú bűnbakká a Williamsnél


Robert Kubica szerint közel sem csak Lowe-on múlott, hogy az autó ilyen gyenge. „Mindenki saját maga megválaszolhatja a kérdést, de én nem hiszem, hogy egyetlen ember a probléma felelőse. Sajnálatos módon, ahogy általában történni szokott, egy magasabb pozícióban levő ember kénytelen megfizetni a sikertelenség árát” – nyilatkozta a lengyel az Autosport szaklapnak.

„A kérdéses személyek nagyobb csoportot alkotnak és felelős pozícióban vannak. Ez közel sem csak az elmúlt hónapok problémája, sokkal mélyebben gyökerezik és folyamatosan csak duzzadt egyre nagyobbra. A helyzetünk már tavaly sem volt túl rózsás, az idei évre pedig tovább bonyolódott, bár már az előző évben is azt hittük, hogy nem lehet ennél rosszabb.”

Patrick Head visszatérése segít az istállónak kimászni a gödörből? „Nagyon összetett sportágról beszélünk, igazi csapatmunkát igényel. Nem gondolom, hogy egyetlen ember képes megváltoztatni, hogy jó vagy rossz irányba haladunk. De remélem, Patrick legalább olyan tudást hoz a Williamsnek, hogy újra a megfelelő húzásokat hajtsuk végre.”

„Ha például tavaly a legjobb pozíciókért harcoltunk volna, akkor valószínűleg mindenki azt kérdezné, hogyan képes Paddy ilyen tökéletes munkát végezni. De ez nem egy emberen múlik. Természetesen egyetlen személy is befolyásolhatja a helyzetet és reményeim szerint Patrick segíthet nekünk, ő jelentheti a különbséget. Összességében azonban rengeteg emberen múlik az, hogy egy csapat sikeres, vagy sem” – fogalmazott Robert Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: