DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ki kit okol a Sainz–Kvjat–Norris balesetben?

Három pilóta versenyét pecsételte meg a Kínai Nagydíj elején történt ütközés. Sainz szerint egyértelmű, hogy a rajt után túlságosan siető Kvjat hibázott, az orosz viszont a stewardokkal akar beszélni, miért kapott büntetést.

Három autót juttatott a sanghaji futam első körének balesete a bokszutcába: Carlos Sainz és Lando Norris szárnycserére kényszerült, a mindkét McLarennel ütköző Danyiil Kvjat autója sértetlenül megúszta, de áthajtásos büntetést kapott. Ki mit gondol a balesetről és arról, ki volt az előidéző?

„Csak az első körben voltunk, megértem, hogy (Kvjat) frusztrált, de ilyenkor bármi megtörténhet” – idézi a crash.net Sainz álláspontját, aki az orosz ellenfelet tartja felelősnek. „55 kör még hátra volt, lett volna bőven ideje, attól még, hogy nem rajtol jól… Nézze meg a csapattársát, aki a bokszból pontszerzőnek jött fel.”

„Hosszú volt a verseny, nem kellett volna megnyitnia a kormányt a kanyarkijáraton, ha tudja, hogy két McLaren van az oldalán. Szerintem tudta, hogy mi is ott vagyunk. Nagyon kár, mert Sanghajban könnyű előzni, ha nem sikerül legjobban a rajt, akkor is lehet türelmesnek lenni és újra felzárkózni. Én és Lando pont ezt csináltuk, de bekerültünk egy csetepatéba, ami nagyon sajnálatos” – mondta Sainz, aki végül egyedüliként ért célba a három érintettből, csupán a 14. helyen.

Csapattársa, Lando Norris a Sainz és Kvjat közti ütközés áldozatának érzi magát. Bár utalt Kvjat felelősségére, versenybalesetnek érzi a történetet, első körről lévén szó:

„Visszanéztem, amikor kiálltam a versenyből. Az igazat megvallva kicsit kiszorította Carlost, aztán az ütközésük engem is elsodort. De nem mondanám, hogy valaki nekem jött, inkább versenybalesetnek tűnt. Azért alaposabban szemügyre kell még vennem. Az első pár kanyarom nagyon jól sikerült, a külső íven körbe tudtam menni, és Kimit is majdnem megelőztem, de ekkor vissza kellett vennem. Kár, ami történt, mert jó lett volna egy kis móka” – ecsetelte a történteket Norris.



Kvjat viszont a stewardokkal is beszélni akar, milyen okból kifolyólag őt büntették: szerinte nem hibás a történtekben, szendvicsbe került, nem tudott hova menekülni.

„Nem volt semmilyen alulkormányzottság vagy bármi hasonló, hogy őszinte legyek. A kanyarból gyorsítottam kifelé és az autó már teljesen egyenes volt. A szabályok kimondják, hogy egy autó szélességének megfelelő helyet kell hagynom magam mellett. Abban a kanyarban három autó volt egymás mellett, egyikük éles szögben tért vissza a pályára, egy másikkal együtt pedig szendvicsbe fogtak. Ezt követően a levegőbe kerültem, miután hátulról nekem jöttek, majd Norris autójának ütköztem.”

„Emiatt zárt ajtók mögött el fogok beszélgetni a stewardokkal, hogy megoldást találjunk. Carlos fedélzeti kamerájának felvételét nem láttam, de a sajátom és Landóét igen, ezek alapján pedig őszintén szólva nem gondolom, hogy az incidensért túlnyomórészt engem kellene okolni. Épp ezért nem értem ezt a büntetést” – bosszankodott a bokszutca-áthajtásra ítélt orosz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: