DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Todt újra 12 csapatot szeretne

Zsinórban harmadik éve tíz istálló indul a Formula-1-es világbajnokságban, az FIA elnöke szorgalmazná, hogy további két csapat csatlakozzon. A jelenlegi gárdák ellenállására számít az ügyben.

A száguldó cirkusz utoljára 2014-ben versenyzett tizenkét istállóval, ám ekkor év végén a Caterham pénzügyi nehézségek miatt bedobta a törölközőt. 2016-ban a Haas érkezése miatt, egyetlen évadra ismét huszonkét pilótával számolhattunk, de végül a 2010-ben csatlakozott három új csapatból utolsóként a Manor (korábban Virgin és Marussia) is csődöt jelentett.

Bár jelenleg tíz, pénzügyileg stabil istállóról beszélhetünk, az elmúlt években azért bőven akadtak problémák. 2016 közepén a Sauber, tavaly pedig a Force India került közel ahhoz, hogy tönkremenjen, szerencsére azonban éppen idejében érkeztek befektetők és ugyan más tulajdonossal és más néven (Alfa Romeo, illetve Racing Point), de sikerült megszilárdítaniuk anyagi helyzetüket.

Jean Todt szeretné a szerinte ideális tizenkettőre növelni a csapatok számát, de előre készül arra, hogy ez nem lesz egyszerű és rövid folyamat. „Az ilyen döntéseket mindig hosszas tárgyalások előzik meg. Ebben a pillanatban tíz stabil istállónk van” – idézi Jean Todtot a gptoday.net szakportál.

Utoljára 2014-ben szerepelt 12 csapat a Formula-1-ben


„Ahogy már jó ideje köztudott, folyamatosan tárgyalunk a kereskedelmi jogok tulajdonosával (Liberty Media) és az istállókkal a Concorde Egyezmény 2020 utáni megújításáról. Ilyenkor rengeteg dolgot kell megfontolnunk. Álláspontom szerint jobb lenne tizenkét csapat a Formula-1-ben. Amikor viszont ezt megemlítem a csapatfőnököknek, nem igazán lelkesednek az ötletért. Leginkább azért, mert ez megváltoztatná a jelenlegi pénzügyi elosztást is, de ez is része a megbeszéléseknek.”

„Végső soron viszont nem a csapatok száma a legfontosabb, hanem a résztvevő istállók minősége, hogy ezzel a show minősége is jó legyen. Ez olyan kitétel, amivel viszont mindannyian egyetértünk, például Chase Carey-vel is és szorosan együtt is működünk” – tette hozzá az FIA elnöke.

Ez még nagyobb változás lenne, mint a hétfőn elfogadott újítás, hogy nagyon hosszú idő után ismét pontot szerezhet az, aki a verseny leggyorsabb körét megfutja. Ti mennyi csapatot látnátok legszívesebben az F1-es mezőny tagjaként?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: