DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Honda felkészült a nagy nyomásra

A McLaren oldalán három éven át folyamatos nyomás mellett dolgozott a japán gyártó, nem túl eredményesen. Tavaly újra felépítette magát, de idén ismét a Hondára szegeződik a figyelem.

A Honda F1-es technikai igazgatója, Masashi Yamamoto tisztában van azzal, hogy az idei szezonban ismét komoly nyomás alatt kell majd teljesíteniük, mivel élcsapattal kötöttek szövetséget, ahol nem megengedhető a tartós eredménytelenség. A japánok tudják, hogy a Red Bull célja, hogy harcolhasson a futamgyőzelmekért és a világbajnoki címért is.

Az energiaitalosok főtanácsadója már a múlt héten megfogalmazta konkrét célkitűzéseit az idei szezonra, miszerint a Red Bullnak legalább öt futamgyőzelmet kell aratnia és a világbajnoki esélyeket sem vetette el. Három, a McLaren oldalán eltöltött szenvedős év után tavaly a Toro Rossóval nyugodtan dolgozhattak Sakurában, ennek pedig termékeny szezon lett a vége, még ha ez a végeredményben kevésbé is látszott meg.

A mostani nyomást viszont szeretné pozitívan kezelni és a saját javára fordítani a Honda. „A Red Bull minden döntéshozatala és kivitelezése arról szól, hogyan nyerhetnek versenyeket és világbajnokságokat. A cél egyértelmű, mindig is ez lesz az elsődleges az egész csapat és partnerei számára is” – nyilatkozta Yamamoto a Crash.net szakoldalnak.

A Honda felkészült arra, hogy idén nagy nyomás alatt teljesítsen


„Izgatottak vagyunk, hogy ilyen csapattal dolgozhatunk együtt, akik ennyire szeretnek versenyezni, a nyomás pedig nem változott semmit. A tárgyalások megkezdése óta tudtuk, hogy topcsapattal van dolgunk, emiatt a rajongók és a média részéről magas szintű elvárásokkal kell szembenéznünk. Ebben nincs nagy változás, készen állunk ennek megfelelni.”

„Egyrészt érezzük a nyomást, de a pozitív elvárásokat is. Nem érezzük kellemetlennek, sokkal inkább egy hatalmas lehetőségnek, amivel élnünk kell. Hiszünk abban, hogy a Red Bull-lal is nyílt, őszinte kommunikáció zajlik majd köztünk, valamint kölcsönös megbecsülésben lesz részünk, pontosan úgy, ahogy azt a Toro Rossóval felépítettük.”

„Nem tudhatjuk biztosan, hogy azonnal a mezőny legelején harcolhatunk, addig, ameddig az autók pályára nem gurulnak (Ausztráliában), de erős meggyőződésünk, hogy olyan partneri viszonyt építünk, amivel tovább folytathatjuk a fejlődést” – tette hozzá Yamamoto. Ehhez igazodik Christian Horner néhány napja adott nyilatkozata, hogy nem azonnal várják a bajnoki győzelmet, hanem két-három évnyi távlatokban gondolkodnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: