DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Williams tagadja, hogy anyagi gondok lennének

Egy hét után sem adott magyarázatot a Williams vezetősége arra, miért veszített az istálló két és fél napot az érthetetlen késlekedés miatt. Felröppent, hogy anyagi ok áll a háttérben, ezt viszont cáfolják.

Komoly hátránnyal kezdhette meg a felkészülést a Williams-Mercedes, ami a tavalyi, pocsék évad fényében még inkább érdekes. A múlt hétfőn kezdődő, barcelonai tesztelés első két és fél napját egészben kihagyta a nagy késéssel elkészülő FW42-es miatt az istálló, érdemi munkát csak ettől a héttől kezdhetett végre végezni a grove-i gárda.

Mivel az évad nyitófutama előtt mindössze nyolc (adott) tesztnap áll a csapatok rendelkezésére a minél tökéletesebb felkészülésre, egyértelműen kijelenthető, hogy komoly hátrányt szenvedett a Williams. A gárda azóta sem tisztázta, mi történhetett a háttérben, már olyan híreket is hallani, hogy anyagi problémák vezettek idáig.

A csapatfőnök igyekezett leszögezni, hogy ezeknek a találgatásoknak semmi alapjuk nincs. „Rengeteg sztori kering késlekedésünk okairól. Néhányat olvastam is közülük, például, hogy külső beszállítóinkkal akadtak gondjaink. Nem ez volt a helyzet. Olyat is hallottam, hogy pénzügyileg nehéz helyzetben álltunk, ez volt erősen negatív hatással az autóépítésre. Ez sem igaz” – cáfolta az értesüléseket Claire Williams, aki már múlt héten kijelentette, hogy egészen biztosan ott lesznek mindkét autóval az idénynyitón.

A Williams ezt az évet is hátrányból kezdi


„A Williams a mai napig maga készít mindent. Saját berkeinken belül tervezzük és gyártjuk az autót, teljes egészében. Huszonvalahányezer különböző részből áll össze a versenyautó, amit külön kell megterveznünk és legyártanunk, összeszerelnünk, elvinnünk töréstesztre, és így tovább…”

„Ez hatalmas munka, amivel nem lettünk időben készen számos okból. Úgy vélem, néha megtörténhet az ilyen, a Formula-1 történetében is láthattunk már ilyesmit. Ugyanakkor biztossá kell tennünk, hogy ez a helyzet még egyszer nem történhet meg.”

Még maga a csapat sem tudja, pontosan hol és mi siklott félre, de igyekeznek előre tekinteni. „Még idő kell ahhoz, hogy pontosan lássuk, hol is állunk. Egyértelmű, hogy nem akarunk újra hátul kullogni, de könnyen lehet, hogy hosszú út vezet még előre. Mindenképpen ki kell másznunk a tavalyi gödörből, ebben pedig a tesztelés eleje nem éppen segített” – tette hozzá Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: