DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrari máris elszúrhatja 2019-et

Már korábban is többször pedzegették, de az olasz sajtó biztos forrásokra hivatkozva ismét arról adott hírt, hogy a Scuderián belül még komolyabb a hatalmi harc Binotto és Arrivabene között.

Ősszel pattant ki az a híresztelés több sajtóértesülés alapján, hogy Maranellóban hatalmi válság bontakozott ki a csapatfőnök Maurizio Arrivabene és a technikai igazgató, Mattia Binotto között. A 49 esztendős olasz szakember különösen népszerű istállón belül és kívül is, távozása esetén két kézzel kapkodnának utána.

Az olasz sajtó úgy véli, az eredeti tervek arról szóltak, hogy Arrivabenét ez év végén váltotta volna a csapatvezetői székben a jelenlegi technikai igazgató, ám Sergio Marchionne váratlan halála után Arrivabene megerősítette pozícióját és maradt. Bár ősszel a csapatfőnök megszólalt az ügyben és határozottan cáfolta, sőt kamuhírnek nevezte a belső csatározást. Szerinte minden rendben az istállón belül, igaz, Binotto feltűnően csendben maradt ezzel kapcsolatban.

Alig száz nappal a következő szezon rajtja előtt viszont újra fellángolni látszanak az események. Arrivabene a Juventus ajánlatát utasította vissza, hogy a Scuderiánál maradhasson, a technikai igazgatónak viszont hatalmas szerepe volt abban, hogy a Ferrari idén ennyire jó autóval rukkolt elő, az SF71H a turbóéra legnagyobb kihívását jelentette a Mercedes számára, sokak véleménye szerint csak magának köszönheti a Ferrari (és pilótái), hogy idén nem hódította el mindkét világbajnoki címet.

A grandprix247 szakoldal szerint Binotto is rendelkezik a megfelelő karizmával, ambíciókkal és leginkább csapaton belüli támogatással ahhoz, hogy kivívja magának a csapatvezetői széket. Ez a megosztottság negatív hatással lehet a vörösök jövő évi teljesítményére. Az olasz Gazzetta dello Sport című lap szerint amennyiben Arrivabene kerekedik felül. Binotto jó eséllyel távozna. Több lehetősége is van, belső információk szerint a Mercedes is nagyon udvarol az olasz szakembernek, nagy arculcsapás lenne az olaszoknak, ha az agytröszt a legnagyobb riválisnál kötne ki.

A Ferrari a belső háborúval már a jövő évet is elszúrhatja


„A két olasz szakember közti viszony soha nem volt még ilyen rossz. Szinte egyáltalán nem is beszélnek egymással” – fogalmaz az olasz lap. „Fenntarthatatlan a jelenlegi szituáció, amivel azt kockáztatják, hogy belső összeomlás történik a Scuderiánál, már a 2019-es világbajnoki szezont megelőzően. Binotto asztalán hever számos ajánlat, ezek közül az egyik egyértelműen a Mercedesé, akik nem csinálnak titkot abból, hogy a technikai igazgatót Brackley-be akarják csábítani” – így az olasz sportlap.

„Jó eséllyel a következő napokban születik döntés a folytatásról. Mindenesetre semmiképpen nincs könnyű dolga John Elkann-nak, hogy ezt a krízist a lehető leghamarabb és legtökéletesebben elsimítsa, a Ferrari elnökeként ez lesz az első igazán komoly konfliktusa az istállónál, amivel szembesül” – írja a Gazzetta dello Sport.

„Ha Binotto elhagyná a Ferrarit, ezzel óriási csapást szenvedne minden munka, amit a 2019-es bajnokság előkészítéséért tett az olasz istálló. Ez megint a riválisok malmára hajtaná a vizet” – fogalmazott Nestor Morosini újságíró. A következő hetekben meglátjuk, merre alakul a történet, de egyelőre nem sok pozitívum van benne a csapat számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: