DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A McLarennek a hatodik hellyel is szerencséje volt

A wokingi istálló mindössze a hatodik pozícióban végzett 2018-ban, bár év elején jóval erősebbnek tűnt a gárda, végül a Force India a pontnullázás után is kis híján a McLaren elé került.

A Belga Nagydíjat megelőző tulajdonosváltás miatt a (Racing Point) Force India elvesztette addig, az idényben szerzett összes pontját és nulláról, új néven kellett folytatnia az évadot. A gárda azonban annyira erős hajrába kezdett, hogy kevés híján még így is utolérte a McLarent, csak saját magának köszönheti, hogy nem sikerült elcsípni a nagynevű, de évek óta alulteljesítő riválist.

A McLaren 62 egysége végül túl soknak bizonyult a Perez-Ocon párosnak. Bár az idényzárón a wokingiak nulláztak, Sergio Perez pedig nyolcadik helyével további néggyel gyarapította a Racing Poing Force India pontjainak számát, nem történt helycsere.

A csapatfőnök szerint nem kizárólag az évközi lenullázáson múlott a végső pozíció, hanem az utolsó versenyeken elkövetett túl sok hiba. „A hatodik hely abszolút lehetséges volt, de a szezon végén túl sokat hibáztunk. Szingapúr óriási bakink volt, Mexikóban pedig egy fékprobléma babrált ki velünk. Ezek együttesen kerültek a hatodik helyezésünkbe” – nyilatkozta Otmar Szafnauer az Autosport szaklapnak.

A McLaren végül kevéssel az RP Force India előtt maradt


„Abu Dhabiban voltak olyan időszakok, amikor matematikailag a McLaren elé kerültünk időlegesen, a bokszmunkák előtt az ötödik és hatodik helyet birtokoltuk, de ez nem tartott ki a leintésig. Valamennyire így is boldogok vagyunk a végeredménnyel. Ahhoz képest, ahol még Spában álltunk, lehetséges volt a hatodik hely, így a hetedik sem számít rossznak.”

„Belgiumban teljesen utolsóként vágtunk neki az idény maradék részének, így az a tény, hogy végül hetedikként végeztünk, kifejezetten jó.” A csapatfőnök kiemelt egy helyzetet az idényzárón, amikor az ideiglenesen parkolópályára kerülő Esteban Oconnak el kellett kerülnie egy ütközést Max Verstappennel (ami a Brazil Nagydíj történései után elég pikáns lett volna).

„Estebannak kiváló versenye volt, jókat csatázott Max Verstappennel, tiszta küzdelem volt, de egy ponton, úgy vélem, neki kellett extra manővert végrehajtania, hogy Verstappen ne ütközzön neki. Ha a versenyvonalon marad, Verstappen nekiment volna. Esteban hiányozni fog jövőre a mezőnyből, de nem örökre tűnik el” – tette hozzá Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: