DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton: Megtiszteltetés Vettellel harcolni

Lewis Hamilton győzelmét nem sok minden veszélyeztette Abu Dhabiban, így tökéletes évet zárt. Az ötszörös világbajnok mellé Sebastian Vettel és Max Verstappen állhatott fel a dobogóra.

Sokáig úgy tűnt, hogy sima kettős Mercedes siker lesz a szezonzárón, de Valtteri Bottas folyamatos hibáit Sebastian Vettel és a Red Bull két pilótája is kihasználta az élen haladó Lewis Hamilton mögött.

A brit világbajnokhoz méltó módon, győzelemmel fejezte be az évet. Pályafutása 73. diadalát aratta a szezonzárón, az év során pedig a 11. alkalommal látta meg elsőként a kockás zászlót. Hamiltont a Vettel elleni szezon közbeni csatáról kérdezte David Coulthard: „Nagyon nagy megtiszteltetés, egy privilégium, hogy Sebastian ellen küzdhettem, hiszen még a Formula-3-ból ismerem őt. Mindig egy nagyon őszinte, keményen dolgozó pilóta volt, a legjobbat hozta, és fantasztikus munkát végzett az egész szezonban. Hatalmas nyomás volt rajtunk, és ez a legjobbat hozta ki belőlünk. Tudom, hogy jövőre megint csak erősen fog visszatérni, úgyhogy próbálom tartani vele a tempót, és nagyon hálás vagyok ezért.”

„Korán cseréltünk kereket, és nagyon hosszú volt az etapom, de jól számoltak, és jól építették fel a stratégiát, nagy köszönet a Mercedesnek, és minden támogatónak. Nélkülük nem nyertük volna meg a bajnokságot, igaz ez a szurkolókra is!” – váltott témát Hamilton.

 abu-dhabi-top3-2018



A bajnoki összetett második helyezettje, Sebastian Vettel a futamon sokáig harmadik volt, de Valtteri Bottas hibájának köszönhetően sikerült megelőznie őt. A Ferrari versenyzője is legnagyobb riválisáról beszélt először: „Ő a bajnok, és meg is érdemli. Nagyon kemény év volt, de úgy gondolom, hogy megpróbáltam mindent az utolsó körig, még ma is nagyon élveztem a versenyzést. Egy picit mindig felzárkóztam, de azt hiszem, jól kontrollálta a tempót az elején. Jó lett volna egy kicsit több kerék a kerék elleni harcot látni most, de nagyon sok jó versenyünk volt egész évben. Gratulálok neki, és ahogy mondta, meg fogom próbálni, mindannyian megpróbáljuk megnehezíteni a dolgát jövőre.”

A harmadik helyre Max Verstappen állhatott fel, aki a rajtnál rögtön visszaesett, de aztán fokozatosan kapaszkodott vissza az élmezőnybe, és végül Bottast is maga mögé utasítva újabb dobogóval örvendeztette meg csapatát: „Nem volt könnyű a verseny, jól rajtoltunk, de aztán egy biztonsági fokozatba kapcsolt a motor, és újra kellett indítanom a programot. Nem volt könnyű, de meg tudtuk tenni. Nyomás alatt tartottuk az előttünk lévőket, és sikerült a szuperlágy gumikat életben tartani, és jó is volt a tempóm. Az utolsó néhány kör nem volt egyszerű, mert az előttem lévő Toro Rosso olajat permetezett, és nem is láttam merre megyek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: