DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton nyerte meg az eseménydús szezonzárót

Fejreálló Hülkenberggel és korán kiszálló Raikkönennel indult az Abu Dhabi Nagydíj. A verseny közepét szállingózó eső és nagy csaták színesítették: az emlékezetes futamon zökkenőmentesen győzött 11. alkalommal Hamilton.

Ijesztő jelenet játszódott le az Abu Dhabi Nagydíj, a 2018-as szezon utolsó versenyének rögtön első körében. A rajtnál az első sorokból induló versenyzők őrizték pozícióikat, a hiperlágy gumin induló Max Verstappen – akitől előzéseket vártak – veszített helyeket, és egészen a tizedik pozícióig esett vissza. Charles Leclerc a kör folyamán megelőzte Daniel Ricciardót, és az ötödik pozícióba zárkózott fel, erről azonban szinte mindenki lemaradt, mivel a néhány autóval hátrébb történt incidensre szegeződött minden szem.

Az egyenes végén, a 9-es kanyarban Nico Hülkenberg nem hagyott helyet Romain Grosjeannak: a kerekek összeakadtak, a Renault felpattant és hossztengelye körül másfélszer megforgott, majd a gumifalnak támaszkodva, fejjel lefelé ált meg. Az autó ki is gyulladt, de a tűz csak másodpercekig tartott. Hülkenberg azonnal jelezte, hogy rendben van, de autóját csak percek múlva hagyta el, amikor azt kerekeire állították.



A biztonsági autó az 5. körig vezette fel a mezőnyt, amíg a Renault-t kimentették: a versenyirányítás gyors döntést hozott, és nem osztott ki büntetést a Hülkenberg-Grosjean ütközésért. Az újraindítást követően Verstappen autója újra megtorpant, lehetővé téve Oconnak – a Brazil Nagydíjon történt ütközés után épp a Force Indiával találtak egymásra –, hogy visszatámadjon. Hamilton, Bottas és Vettel őrizték dobogós pozícióikat, Raikkönen azonban csak néhány körön át maradt a negyedik helyen: a 6. körben előbb Leclerc előzte meg, majd autójából eltűnt a hajtás, a kijelző elsötétült, a célegyenes közepétől pedig nem gurult tovább. A finn utolsó ferraris versenye hamar véget ért.

A Raikkönen megállása miatt elrendelt virtuális biztonsági autós fázis alatt az élmezőny tagjai eltérően taktikáztak: Hamilton az élről és Leclerc a negyedik helyről kiállt, Bottas és Vettel azonban a pályán maradt. A világbajnok autóján szuperlágyra váltó Mercedes úgy tervezte, ezzel a keverékkel a pilóta teljesíti az egész futamot. Hamilton a kiállás után rövidesen megelőzte a negyedikként haladó Verstappent, a holland azonban visszatámadt, a Mercedes-pilóta pedig nem forszírozta a helycserét, hanem maradt a remekül tempózó, hamarosan Ricciardót is utolérő Verstappen mögött.

A 16. és következő körben a második helyről Vettel, majd az elsőről Bottas is megérkezett a bokszutcába. A páros Hamiltontól jócskán lemaradva tért vissza a pályára: a különbség több mint tíz másodpercet tett ki. Ekkor a kiállásával még adós volt a két Red Bull, Ricciardo és Verstappen állt az első két pozícióban Abu Dhabiban. Az RB14 újra remekül kezelte az abroncsokat: Verstappen a hiperlágyakat a 18. körben fogyasztotta el, Ricciardo ultralágyai pedig még hosszú körökön át bírták.

A nagydíj elején 40 % valószínűséggel jeleztek előre csapadékot, és bár az 55 körös verseny féltávja körül szemerkélni kezdett, közel sem annyira intenzívan, hogy az Abu Dhabi Nagydíj először története során esőfutammá váljon.

A futam közepén az élmezőny elcsitult, és a középmezőny csatáira került a fókusz: Vandoorne, Ocon és Grosjean hármas harcot vívtak a hátsó egyenesben, később pedig a francia a pályán kívül előzte meg belga riválisát, ami öt másodperces időbüntetést jelentett számára.

Az élboly a 33. körben élénkült meg, mikor Ricciardo kiállt és csapattársa mögé, az ötödik helyre tért vissza. Két körrel később Vettel utolérte és megelőzte Bottast, majd rövidesen Verstappen következett. Bottas védekezés közben elmérte a 8-9-es sikánt, így maradt Verstappen előtt. A 38. körben a holland ugyanezen a ponton próbálkozott, és sikerrel véghezvitte az előzést, Bottas pedig újból hibázott, és összeért a Red Bull-lal. A finn kizökkent, egy körrel később Ricciardo is megelőzte őt. A Mercedes bokszba rendelte pilótáját, mivel rendellenességet észleltek az összeérés után az abroncson, az ötödik helyet pedig nem veszélyeztette a hatodik pozícióban, messze haladó Sainz.

Az utolsó tíz körben több autó motorja is megadta magát: előbb Ocon állt ki a bokszutcába, a Force India azonban a bejáratnál nem ment tovább, a sportbíróknak kellett beljebb tolniuk. Amint a probléma elhárult, az utolsó pontszerző pozícióban álló Gasly Hondájából távozott füst, ő egy megnyitásnál húzódott le a pályáról.

A futam hajrájában nem jelentettek gondot Hamilton régóta használt szuperlágy abroncsai, a brit viszonylag simán megszerezte 21-ből 11. győzelmét világbajnoki szezonjában. Vettel állt a dobogó második fokára, Verstappen pedig – a rajt és újraindításnál történt fennakadás ellenére – begyűjtötte az utolsó dobogós pozíciót Ricciardo előtt. A bajnokságban ugyanakkor lemaradt a harmadik helyezésről: kiesése ellenére Raikkönen két ponttal a holland előtt zárt, így 2012 után újra a top háromban végzett, míg Bottas további kettővel gyűjtött kevesebbet és lett ötödik.

A Mercedes finnje ötödik pozícióval zárta győzelem nélküli évét, a középcsapatok versenyét Sainz nyerte a futam előtt remeklő Leclerc előtt. Perez, Grosjean és Magnussen szerezte az utolsó pontokat: a visszavonuló Fernando Alonso utolsó Formula-1-es nagydíját 11. pozícióban zárta, az utolsó körökben képernyőre került, mikor Magnussent hajszolta az utolsó pontért, de pályalevágás miatt öt másodperces büntetést kapott. A nap versenyzőjének megszavazott kétszeres világbajnok spanyol a leintést követően a célegyenesben parkolt le a három dobogóssal együtt.

A futam történései részletesen élő közvetítésünkből olvashatók vissza.

Az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye:

  Versenyző Csapat Körök Köridő/hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 55 1:39:40.382
2 Sebastian Vettel Ferrari 55 2.581
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 55 12.706
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 55 15.379
5 Valtteri Bottas Mercedes 55 47.957
6 Carlos Sainz Renault 55 1:12.548
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 55 1:30.789
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 55 1:31.275
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 54 1 kör
10 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 54 1 kör
11 Fernando Alonso McLaren/Renault 54 1 kör
12 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 54 1 kör
13 Lance Stroll Williams/Mercedes 54 1 kör
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 54 1 kör
15 Szergej Szirotkin Williams/Mercedes 54 1 kör
- Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 46 kiesett
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 44 kiesett
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 24 kiesett
- Kimi Raikkönen Ferrari 6 kiesett
- Nico Hülkenberg Renault 0 kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: