DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen, Grosjean és Gasly is megúszta

Abu Dhabiban mozgalmasnak bizonyult a szombati nap is, Kimi Raikkönennek a bokszutca bejáratával, a két franciának pedig egymással gyűlt meg a baja. A finn enyhe büntetésben részesült.

Még a harmadik szabadedzésen lehettünk tanúi Kimi Raikkönen nem egészen érthető húzásának, amikor is elindult a bokszkijárat felé, majd a záróvonalat bőven átlépve mégis visszakecmergett a pályára. Pénteken Lewis Hamilton végzett veszélyes tolatást ugyanott, a brit megrovásban részesült, most pedig ugyanezt a büntetést kapta a veterán finn is.

A versenyigazgatóság szerint, ha már megkezdte a műveletet, be is kellett volna fejeznie, azon a ponton, ahol Raikkönen mégis visszatért a pályára, ott már nem szabadott volna, emiatt megrovást kap. Ezzel elszúrta idei tökéletes mérlegét ilyen téren, ugyanis 2018-ban most kapott első ízben megrovást a jövőre már a Saubernél versenyző korelnök. De legalább a rajtbüntetést megúszta.

Raikkönen megtarthatja rajthelyét, ahogy Grosjean és Gasly is


Az FP3-ban más furcsaság is történt, Romain Grosjean akadályozta a versenyvonalon a hirtelen mögé érkező Pierre Gaslyt, egy jobb kanyarban össze is ért a két autó. Ugyanakkor a rutinos franciát felmentették a felelősség alól, mivel csapata nem jelezte számára, hogy gyorsabb autó érkezik hátulról, látni pedig az előtte levő kanyar miatt nem láthatta a tükörben.

A Toro Rosso-pilóta kénytelen volt megszakítani gyorskörét és kezével nemtetszését nyilvánította ki a Haas versenyzőjének irányába. Mindkettejüket meghallgatta a versenybíróság, de végül úgy határoztak, egyiküket sem szankcionálja.

„A 10-es számú versenyautó pilótája (Gasly) elfogadta, hogy a 8-as autó versenyzője (Grosjean) nem láthatta őt, a mérések szerint a kettejük közötti sebességkülönbség több, mint 120 kilométer/óra volt. Grosjean nem kapott figyelmeztetést a rádión át csapatától, látni pedig nem láthatta a közeledő ellenfelet. Elmondta, ha tudta volna, hogy Gasly közeledik, teljesen elhagyta volna a pályát. Amikor pedig bekanyarodott, nem tudta elkerülni a koccanást a kettejük közötti óriási sebességkülönbség miatt” – így szól az FIA közleménye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: