DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappennek nem sikerült Vettel rekordját megdöntenie

Sebastian Vettel tíz éve felállított csúcsa nagy veszélyben volt Mexikóban, de végül állva maradt. Max Verstappen egészen közel került ennek megdöntéséhez, de csapattársa keresztülhúzta számításait.

Max Verstappen már negyedik éve versenyez a Formula-1-ben, ám még mindig csak huszonegy esztendős múlt. Az agilis holland már eddig is számos rekordot megdöntött rendkívül fiatal korának köszönhetően, Mexikóban egy újabb, korábban Sebastian Vettel által felállított csúcsot adhatott volna át a múltnak, ám az egész hétvégén domináló hollandot az utolsó pillanatban megtréfálta Daniel Ricciardo, elhappolva előle az első rajtkockát. Így Verstappennek továbbra sincs pole-pozíciója, bár többször is igen közel állt ehhez.

Még csak tizenhét éves volt, amikor bemutatkozott a Formula-1-ben, ezzel önmagában csúcsot döntött 2015-ben, Melbourne-ben (ezt egy ideig biztosan meg is tartja, mivel az FIA azóta új szabályt hozott, az alsó korhatárt tizennyolc évben határozta meg). Bő három és fél szezon alatt, fiatal korának és gyors sikereinek köszönhetően több csúcsot is átírt a saját nevére.

A legfiatalabb nagydíjrésztvevő (Ausztrália 2015, 17 évesen és 166 naposan). A legfiatalabb pontszerző (Malajzia 2015, 17 évesen és 180 naposan). A legfiatalabb nagydíjgyőztes (Spanyolország, 2016, 18 évesen és 227 naposan), ezzel rögtön a legfiatalabb dobogós címet is elnyerte.

Max Verstappent éppen Daniel Ricciardo ütötte el az újabb csúcstól


2016 végén még egy rekordot elorozott, Brazíliában fantasztikus autózást mutatott be az esőben, a leggyorsabb körrel jelentkezett, ezzel is a legfiatalabb pilóta lett, aki ezt véghez vitte 19 évesen és 44 naposan. Hogy korábban ki tartotta ezt? Nico Rosberg, még 2006-ban, Bahreinben, élete első versenyén csípte el a futam leggyorsabb körét (még Williams pilótaként) 20 évesen és 258 naposan.

A pénteki és a szombati teljesítmények alapján, egészen a Q3-ig mindenki azt hitte, Sebastian Vettel csúcsa is megdől, ami a legfiatalabb pole-pozíciós személyét illeti. A tehetséges német 2008-ban egy Toro Rossóval (!) 21 évesen és 73 naposan szerezte első pole-pozícióját Monzában (másnap a futamot is megnyerte). Ha Verstappent az utolsó pillanatban nem előzi meg Ricciardo, 21 évesen és 27 naposan új csúcsot állított volna fel.

A realitás talaján maradva, ez volt a legnagyobb esélye az első kockát megszerezni, a maradék helyszíneken ugyanis a Red Bull-Renault kevésbé tűnik versenyképesnek, utána pedig már „kifut az időből”. Még így is átírhat számos csúcsot, például a legfiatalabb világbajnokká válhat, erre még további két éve van (egyelőre ezt a rekordot is Vettel tartja 2010 óta).

„Szerintem még jó néhány rekordot meg fogok dönteni, de igazából ezek a számok számomra nem igazán fontosak. Még túlságosan pályafutásom elején vagyok ahhoz, hogy ilyenekre koncentráljak. Ha a legjobb autóval rendelkezünk, úgyis jönnek a csúcsok is” – fogalmazott Max Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: