DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Horner: A piros zászlós büntetés hülyeség

A Red Bull csapatfőnöke odaszólt a szabályalkotóknak. Szerinte óriási butaság Sebastian Vettel háromhelyes rajtbüntetése és sürgette a vezetőket, hogy az elhibázott szabályt változtassák meg.

A pénteki második szabadedzésen piros zászlóval megszakították a körözést, mivel Charles Leclerc egy kicsúszása után a kanyargós részen rengeteg kavics került a pályára és veszélyesnek ítélték a helyzetet az esőben. Száraz és vizes körülmények között más-más mértékben kell lassítani a piros zászló használatakor, Christian Horner szerint az egész szabály, ezzel együtt Vettel három rajthelyes büntetése is irreális.

A négyszeres világbajnok már nem az első, aki beleesik ebbe a hibába, a Japán Nagydíjon Esteban Ocon szinte pontosan ugyanezt a vétséget követte el, a büntetése is ugyanez lett, de a szezonnyitó, Ausztrál Nagydíjon Daniel Ricciardo is ezen szabály miatt bukott rajtpozíciókat. A bikák csapatfőnöke szerint viszont a szabály elhibázott.

Horner úgy gondolja, a jelenlegi piros zászlós büntetgetés egyáltalán nem jó


„Ez egy hülye szabály, de a bírák kénytelenek következetesek maradni, mert nagyon rosszul nézne ki, ha ugyanazért a szabályszegésért egyik esetben járna a büntetés, a másik versenyhétvégén pedig nem. De ettől függetlenül ez nem egy jó szabály” – ismerte el Christian Horner a Sky Sport F1 adásában, megvédve ezzel némileg korábbi pilótáját.

„Ha egy versenyző elköveti ezt a bűnt, hogy piros zászló hatálya alatt kicsit gyorsabban megy, adjanak neki valamilyen más büntetést. Csapjanak a kezére, vagy fizessen be egy összeget jótékony célra, vagy bármi. De három helyes büntetést adni neki, függetlenül attól, milyen mértékben lépte át a határt, nagyon negatívan befolyásolja az időmérőt és a versenyt is, ez nem jó büntetési forma.”

„Az egész sportág túl van szabályozva. Természetesen szükség van időnként egy bíróra, aki különbséget tud tenni a különböző mértékű vétségek között. Minden szituáció más, egyénileg kell elbírálni. Amikor a csapatvezetők megbeszélést tartanak egymás között, mindig előjön, hogy túlszabályozott a sportágunk, mindenért büntetést osztogatnak, de minden helyzet egy kicsit más, mint a többi” – tette hozzá Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: