DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Az oldalsó légterelőket be kellene tiltani”

Alaposan megváltozik a versenyautók kinézete 2021-től, amikor a tervek szerint életbe lépnek az új szabályok. Van olyan csapatfőnök, aki az első szárnyon kívül az autó oldalán is radikálisan változtatna.

A Liberty Media, illetve a rajongók akarata összecseng abban, hogy a versenyautók aerodinamikáját úgy kell szabályozni, hogy minél kisebb legyen a turbulens levegő a versenyző mögött, így szorosabban lehet az ellenfeleket követni, izgalmasabb lesz a verseny, több az előzés.

Ennek egyik eleme az első vezetőszárny tervezett egyszerűsítése (amit néhányan a nyári teszteken, illetve szabadedzéseken már próbálgattak is), de a Toro Rosso csapatfőnöke még ennél is tovább ment. Szerinte az autók kinézete rendezetlen, valamint az oldalsó légterelők a szabad fejleszthetőség miatt szintén kiszámíthatatlanul keverik fel a levegőt, ráadásul nem is szépek.

Ezektől az extra elemektől szabadulna minél előbb Franz Tost


„Ross Brawn, Pat Symonds és az aerodinamikai specialisták biztosan tudják, hogyan szabadulhatnánk meg mindannyian ezektől az extra légterelő elemektől. Végre letisztult autókat láthatnánk. Ha én írnám a szabályokat, nem bonyolítanám túl a helyzetet, betiltanám az összes oldalsó légterelőt, valamint az autón megjelenő összes plusz hasonló elemet” – elemezte a helyzetet Franz Tost.

„Remélem, az F1 tulajdonosai is ebben az irányban haladnak. Az autók kinézete még agresszívebb kellene, hogy legyen, valamint kicsit csökkentsük a méreteket. Jelenleg ugyanis számomra kicsit túl nagyok, kicsinyítsük le őket.”

„Emlékszem, például a ’70-es évekbeli Lotusra. Amikor először megláttam ezt az autót, földbe gyökerezett a lábam és aztán Jochen Rindt év végén meg is nyerte a világbajnokságot ezzel a géppel. Egészen különleges volt. Ha a mostani autókkal összehasonlítjuk, hatalmas a különbség. Remélem, a Formula-1-es autók ebben az irányban indulnak el” – tette hozzá Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: