DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ez kell Hamilton ötödik vb-címéhez Austinban

Két hét múlva, az USA Nagydíjon megszerezheti ötödik F1-es világbajnoki címét Lewis Hamilton - nézzük, hogy mi kell ehhez a Mercedes brit pilótájának.

A Japán Nagydíj megnyerésével sorozatban negyedik futamgyőzelmét zsebelte be Lewis Hamilton, így karnyújtásnyira került ötödik világbajnoki címétől - sőt, igazából már annál is sokkal közelebb és jelenleg nem az a kérdés, hogy ő lesz-e az év végi győztes, hanem az, hogy már a következő futamon bebiztosítja-e ezt.

A 67 pontos előnye azt jelenti, hogy amennyiben megnyeri a két hét múlva megrendezésre kerülő USA Nagydíjat, úgy Sebastian Vettelnek muszáj a második helyen végeznie ahhoz, hogy legalább egy versennyel még elodázza a bajnokavatást - tehát egy újabb Mercedes 1-2 biztosan azt jelenti, hogy Hamilto ünnepelhet Austinban.

luisz_1



Ha Hamilton csak második lesz, úgy Vettelnek a negyedik helyet kell minimum megszereznie, ha a brit harmadik helyen végez, akkor a németnek legalább a hatodik pozícióban kell zárnia - Hamilton negyedik helye esetén a hetedik a minimum, ötödik esetén a nyolcadik, hatodik esetén a kilencedik és ha Hamilton csak hetedik lesz, vagy annál rosszabb, akkor mindenképpen Mexikóig kell legalább várni a bajnokavatásra.

Az egyébként már eldőlt, hogy holtverseny esetén Hamilton lesz a bajnok - ha Vettel nyer minden hátralévő futamot, akkor a győzelmeket tekintve pont utoléri ellenfelét, de a britnek több a második helye, ami ebben az esetben már nem változhat. 

Austinban egyébként ünnepelhetett már vb-címet Hamilton, 2015-ben három futammal a vége előtt itt lett háromszoros világbajnok, azt pedig szintén említsük meg, hogy ő az USA Nagydíjak királya: hatszor nyert már itt és az elmúlt négyet behúzta a COTA pályán. Azt is tegyük hozzá, hogy a Mercedes-pilóta egyébként is hat versenyt nyert az utóbbi hétből 2018-ban, kirobbanó formában van.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: