DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Haas nem nyugodott bele a kizárásba

Hiába intették le a hatodik helyen Romain Grosjeant Monzában, a Renault bepanaszolta a Haast, a franciát pedig kizárták. Az istálló nem hagyja annyiban és hivatalosan fellebbezett a kizárás ellen.

Amikor múlt vasárnap este kiderült, hogy a rutinos francia pilótát megfosztják hatodik helyezésétől, már akkor azt ígérte az amerikai gárda, hogy hivatalosan fellebbezni fognak az ítélet ellen. Ezt végül a csütörtök esti határidőig meg is tették írásban, úgy vélik ugyanis, hogy nem volt jogos a diszkvalifikálás.

Grosjean eredetileg a hatodik helyen végzett az Olasz Nagydíjon, ám a közvetlen rivális Renault csapat bepanaszolta a Haast, miszerint a padlólemezük kialakítása szabályellenes. A versenybírók megvizsgálták Grosjean autóját és valóban szabálytalanságra bukkantak az említett alkatrésznél.

A fejlesztett padlólemezt Kanada óta használja már az istálló, de júliusban az FIA tisztázta a kérdéses terület szabályozását és közölte a csapattal, hogy a megoldásuk illegális. A Haas haladékot kért az átalakításra az FIA-tól, mivel a nyári szünetben a kéthetes kényszerű leállás miatt nem egyszerű egy ilyen elem áttervezése és legyártása.

Grosjean padlólemeze nem szabályos, de elvileg a csapat haladékot kapott az áttervezésre


A Haas tudatában volt annak, hogy szabályellenes az elem, de nyugodtak voltak a haladék miatt. Az FIA mégis helyt adott a Renault panaszának. Érdekes, hogy a francia gyári istálló éppen akkor „nyomta fel” riválisát, amikor a Haas mögé szorultak volna az összetett pontversenyben.

Günther Steiner, az amerikaiak csapatfőnöke egyértelműen úgy látja, hogy a kizárás jogtalan volt. „Nem értünk egyet a versenybíróság ítéletével, hogy büntetést szabtak ki csapatunkra. Erősen úgy gondoljuk, hogy az Olasz Nagydíjon elért hatodik helyezésünk valós, ennek így kell maradnia.”

A Motorsport.com szakoldal információi szerint a fellebbezés megérkezett határidőn belül az FIA-hoz, a meghallgatás Párizsban lesz a jövő héten, de a pontos időpont még nem ismert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: