DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

McLaren: Két szabad ülésünk van 2019-re

Bár a pályán jelenleg csak sokadlagos szerep jut nekik, a pilótapiacon jó eséllyel az egyik fő mozgatórugó lehet a McLaren. Zak Brown állítja, Stoffel Vandoorne kezét sem tervezik elengedni, de Carlos Sainz is érdekli őket.

A wokingiak két idei pilótája közül a jobban teljesítő Fernando Alonso maradási szándékai nem ismertek egyelőre, míg a nagy ígéretként érkezett, de a spanyol megszorongatására idén alig képes Vandoorne-nak egyelőre a csapatot kell meggyőznie a benne lakozó potenciálról. A belga a mezőnyben egyedüliként idén még nem tudta legyőzni a csapattársát sem az időmérőkön, sem azokon a versenyeken, ahol mindketten célba értek. Teljesítménye hatására természetes módon veszélybe került 2019-es maradása, a McLaren vezérigazgatója viszont azt mondja, ők továbbra sem vesztették el a hitüket a belgában, akinek kérésére a hétvége előtt autójának karosszériáját is kicserélte a csapat, remélve, hogy ezzel orvosolják tempóhiányát, ami különösen az elmúlt két versenyhétvégén öltött szembetűnő mértéket a kétszeres bajnok istállótársával való összehasonlításban.

mclaren



„A dolog úgy áll, hogy jelenleg két kiadó üléssel rendelkezünk, és az a feladatunk, hogy a lehető legjobb helyzetbe hozzuk magunkat a versenyzői felállást illetően” – mutatott rá a McLaren szombat délutáni sajtóeseményén Brown arra, hogy egyik pilótájuk 2019-es helye sem garantál. „Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy más pilótákkal is beszélünk a bokszutcában, amit diszkréten kezelünk. De ilyen a Formula-1 természete, és minden versenyző tudja, hogy folyamatosan a csúcson kell teljesítenie, hiszen a csapatok a legjobb megoldást keresik. Mindazonáltal teljes mértékben Stoffel mögött állunk.”

„Nem fogalmaznék úgy, hogy csalódtunk benne, viszont szeretnénk, ha a jelenleginél többször győzné le a csapattársát. Egy csapat azt szeretné, hogy a pilótáik között ne legyen különbség, és oda-vissza győzzék le egymást minden hétvégén. De nem lehetünk csalódottak benne, hiszen tudjuk, hogy tavaly és idén is nagyon nehéz helyzetet teremtettünk számára, Fernando pedig a tapasztalatának köszönhetően képes jobban alkalmazkodni bizonyos helyzetekhez.”

Brown a lehetséges utódokat illetően sem burkolózott teljes titkolózásba, és nem zárkózott el Carlos Sainz értékelésétől sem, aki a legutóbbi sajtóhírek szerint esélyes lehet a McLaren egyik jövő évi ülésére. „Carlos olyasvalaki, akit a legtöbben szívesen beültetnének az autójukba. Nem tudjuk, milyen megállapodás köti a Red Bullhoz, de ha szabad ügynökké válik, nekünk pedig lesz egy üres helyünk, akkor mindenképpen fontolóra vesszük az ő nevét is.”

A McLaren sajtóeseménye során éppen véget ért a Hungaroringen a Formula-2 főversenye, ami esős pályán a wokingi istálló tulajdonképpeni kettős győzelmével ért véget, hiszen a kötelékükbe tartozó két pilóta, Nyck de Vries és Lando Norris értek célba az első két helyen. Norris F1-es debütálása már a levegőben lóg, főleg a Toro Rosso utóbbi érdeklődése óta, a nála több mint négy évvel idősebb de Vries azonban egyre inkább kikerül a rivaldafényből, ahogy arra Brown is rámutatott.

„Ő a szimulátorban dolgozó pilótánk, aki már hosszú ideje velünk van. Továbbra is a családon belül tartjuk őt, de azt nem állítom, hogy jelenleg fontolóra vennénk őt a Formula-1-es ülésünk esélyeseként” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: