DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Palmer: Nem csak Raikkönen volt hibás

Már másfél hete történt a Hamilton-Raikkönen incidens a Brit Nagydíj első körében, amiért a Ferrari-pilótát megbüntették. Egykori kollégája szerint Hamilton is óvatosabb lehetett volna.

Több, mint másfél évig szolgálta a Renault gyári istállóját Jolyon Palmer, meglehetősen mérsékelt sikerrel. Tavalyi távozása után idén a BBC szakértői gárdájához csatlakozott, megírta véleményét a legutóbbi koccanásról is. A baleset főként Raikkönen hibája volt, de a brit szerint honfitársa addigra már elvesztette a versenyt és lehetett volna óvatosabb is.

„Hamilton a rajtnál vesztette el a versenyt, nem három kanyarral később. Győznie kellett volna, amikor szabadon autózhatott, hatalmas tempóval tette, a gumikezelése is rendben volt, jobban, mint bárki másnak. Ami pedig a legfontosabb, szombaton megszerezte a pole-pozíciót is” – írta a BBC weboldalán az egykori Renault-pilóta.

Palmer szerint Hamilton sem volt elég óvatos


„A rajtnál azonban borzalmasan jött el, azonnal visszaesett harmadiknak a későbbi győztes Vettel és a másik Mercedes, Valtteri Bottas mögé. A Ferrari és a Mercedes is egykiállásos stratégiával tervezett, rendkívül nehéz lett volna megvernie Vettelt a Raikkönen-incidens nélkül is. Ez még inkább igaz amiatt, hogy elméletileg a Mercedesnél nem alkalmaznak csapatutasítást, így még Bottast is le kellett volna gyűrnie.”

„Meglátásom szerint, Hamilton lehetett volna óvatosabb az elején, amikor Raikkönen támadta őt a hármas kanyarban. Egymás mellett érkeztek a jobbosba, Hamilton elegendő helyet hagyott arra, hogy a finn is bekanyarodjon, de nem hagyott annyi helyet, hogy megússza, ha esetleg a Ferrari-pilóta hibát követne el. Raikkönen padlóféket nyomott, megpróbálta elkerülni a balesetet, de végül Hamilton Mercedesének oldalában kötött ki” – mutatott rá Palmer.

„Ha a Mercedes-versenyző szélesebben fordul, megúszta volna, utána pedig a négyes kanyarban már ő lett volna belső íven. Ha valaki a világbajnoki címet tartja szem előtt, ilyen helyzetekben több óvatosság szükséges. Raikkönen pedig éretten nyilatkozott, a verseny végén azonnal vállalta a felelősséget a koccanásért” – tette hozzá a brit szakértő. Egyébként is, évek óta téma, hogy túl sok büntetést osztanak-e a versenybírák, vagy inkább meg kellene regulázni a mezőny nehezebben kezelhető tagjait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: