DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Horner: A Renault inkább magára figyelt

A Red Bull nem érzelmi és nem pénzügyi okokból cseréli a Renault-motort Hondára a jövő évben, hanem mert pontosan tudják, ez a nagy esélyük újra az élmezőnybe kerülni gyári csapatként.

Az évtized első felében a Red Bull-Renault párosítás szinte verhetetlennek bizonyult, Sebastian Vettel zsinórban négy világbajnoki címet szerzett, ezzel együtt pedig a gyártói bajnokság is mindig a bikák zsebébe került. Bár akkor sem volt a legjobb erőforrás a Renault, az autó karosszériája és az innovatív megoldások bőven ellensúlyozták az apró, lóerőbeli lemaradást.

2014-ben kezdett megváltozni a helyzet, a V6-os hibrid-turbómotorokkal ugyanis a francia gyártó képtelen zöld ágra vergődni. Eleinte „csak” a Mercedes élvezett látványos előnyt, de az utóbbi másfél évben a Ferrari is látványosan a Renault elé került, mivel a franciák képtelenek ötödik szezonjukban is úrrá lenni a megbízhatósági és teljesítménybeli problémákon.

Ez 2015-ben egyszer már kevés híján szakításhoz vezetett, de akkor a Red Bull, jobb híján visszakullogott a vészmegoldáshoz. Időközben, 2016-ban a Renault gyári csapatként is visszatért a Formula-1-be és valószínűleg ez is az egyik oka, hogy bő egy hónapja a Red Bull úgy határozott, jövőre inkább a Hondával folytatják. A japánok pedig szabad kezet kaptak, hogy addig nyugodtan kísérletezzenek a Toro Rossóval.

A Honda kimeríthetetlen forrásaival csak a Red Bullra figyel jövőre


Rosszul, vagy jól döntöttek a bikák a váltással? „A Renault-nak most már saját, gyári istállója van, az elmúlt szezonok során pedig egyre inkább elmérgesedett köztünk a viszony, ők már leginkább saját csapatukra összpontosítanak. A Hondának megvan a megfelelő ereje, kimeríthetetlen forrásai, szomjaznak a sikerre és természetesen óriási előny lesz számunkra az is, hogy kivételes figyelemben lesz részünk a gyártótól” – magyarázta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

„További előny, hogy a Red Bullnak mindkét csapata ugyanazzal a motorgyártóval dolgozik, úgy, hogy a Honda minden figyelme ránk irányul. Látva a Honda hatalmas hátterét, befektetéseit és az elmúlt hat hónapban mutatott haladását, számunkra egyértelmű volt, hogy váltani kell” – tette hozzá a csapatfőnök.

Ne feledjük, a Red Bull története során először nem kell súlyos pénzeket fizetnie a motorokért, sőt, a Honda segíti majd az energiaitalos istállót komoly tőkével. De nem a pénz miatt választották a japánokat. „A teljesítmény miatt határoztunk a Honda mellett, a döntés hátterében a mérnöki vélemények álltak, nem a pénzügyi megfontolások” – mutatott rá Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: