DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A csapatok elutasítják a tripla hétvégét

A Formula-1 történetében első ízben rendeztek zsinórban három hétvégén is nagydíjat, de látva a negatív hatásokat, sokan nagyon nem szeretnék, ha ez bármelyik évben még egyszer megismétlődne.

Egymás utáni három hétvégén kellett a legjobb teljesítményt nyújtaniuk a száguldó cirkusz résztvevőinek, mivel Franciaország, Ausztria és Nagy-Britannia között nem volt szabad hetük. Kevesen sejtették előre, de az istállóknál dolgozóknak és a pilótáknak is annyira megterhelő volt, hogy azt szorgalmazzák, ne legyen ilyen a következő években.

Fernando Alonsónak volt a leginkább kimerítő időszaka, ugyanis neki (a WEC-sorozatban történő párhuzamos részvétele miatt) zsinórban hét hétvégéje telt versenyzéssel. De jól tudjuk, hogy egy F1-es nagydíj nem csak a péntektől vasárnapig terjedő időszakból áll, az utazgatással és a többi feladattal együtt gyakorlatilag egy rohanás a teljes hét.

Részben már ismert a jövő évi versenynaptár, de az F1 vezetése nem szeretné megismételni az idei tripla hétvégét, amit a csapatok csak üdvözölni tudnak. „Ez volt az első alkalom, hogy ilyen történt az F1-ben, nagyon fárasztó volt minden itt dolgozónak. Látom a szerelőkön és a kiszolgáló személyzeten is a kimerültséget. Nem sejtettük előre, hogy ez ennyire rossz lesz” – fogalmazott a Force India műveleti igazgatója, Otmar Szafnauer.

Nagyon kimerítő volt minden csapat számára zsinórban három nagydíj


„A zsinórban futott három versenyhétvége nagyon nehéz volt. Előre tartottak ettől az embereink, hogy ilyen lesz, én is sejtettem, de nem gondoltam, hogy ennyire. Úgy vélem, a csapatok döntő többsége, de lehet, hogy az összes istálló úgy gondolja, nem szeretne még egyszer ilyet” – erősítette meg Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.

„Mindent figyelembe véve, óriási erőfeszítést követelt meg ez a tripla hétvége a dolgozóinktól. Folyamatos, kemény munka, ráadásul hetekig nem mehettek haza a családjukhoz” – nyilatkozta Claire Williams.

A Red Bull ausztrál pilótája sem lelkesedik a túl sok versenyért, jelenlegi formájában. „Én például már kedden elkezdtem dolgozni Silverstone-ban. Ha ennyire sok futamunk van, akkor legyen kevesebb az egyéb feladat és legyenek rövidebbek a versenyhétvégék. Ha például háromnaposak lennének, pénteken érkeznénk, vasárnap távoznánk, még akár többet is tudnánk vállalni” – vetette fel Daniel Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: