DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Renault: Jobbak vagyunk a Hondánál

Kedden robbant a bomba, hogy a Red Bull 2019-től motorszállítót vált és a japán gyártóval szerződik. A Renault azonban most is magabiztos, hogy simán jobbak a Hondánál.

A francia gyártó egyértelműen biztos abban, hogy kétségtelenül jobb, versenyképesebb erőforrással rendelkezik, mint japán riválisa. A Red Bull Kanadában tüzetesen összehasonlíthatta a Renault és a Honda fejlesztett motorját és végül a hét elején hivatalosan is bejelentették, hogy jövőre a Toro Rossóhoz hasonlóan az anyacsapat is a japán gyártóval köt szerződést.

Ezzel egy tizenkét éves együttműködés ér véget az energiaitalos istálló és a francia gyártó között, ami a 2010-es évek első felében zsinórban négy egyéni és gyártói világbajnoki címet eredményezett. A turbókorszakban azonban a Renault évek óta láthatóan lemaradt a Mercedes-Ferrari duótól. A franciák ügyvezető igazgatója viszont úgy érzi, nem jól döntött a Red Bull, mert a Renault versenyképesebb, jobb motor, mint a Honda.

A Renault-főnök szerint motorjuk jobb, mint a Hondáé


„Egyértelmű, hogy a Hondánál jó irányba mozdultak el a dolgok, sokkal megbízhatóbbak az erőforrások, láthatóan előreléptek. Ám most is úgy gondolom, hogy mi sokkal versenyképesebbek vagyunk, a Red Bull további, nagyobb sikereket ért volna el velünk” – nyilatkozta Cyril Abiteboul.

„A szezon hátralevő részében is mindent megteszünk és folytatjuk a fejlesztéseket. Meg fogjuk mutatni, mire képes a motorunk. Ami pedig utána következik, az az ő döntésük volt, egyék meg, amit főztek.”

Minden előre eltervezett módon történt volna? „Csak annyit mondhatok, hogy minden úgy történt, ahogy sejteni lehetett. Tavaly Helmut Markóval és Christian Hornerrel egyetértettünk, hogy a Toro Rossóval ’17 végén, a Red Bull-lal pedig ’18 végén fejezzük be az együttműködést. Akkor még semmilyen adat nem volt új Hondáról meg új Renault-ról, jó ideje meg volt tervezve a váltásuk” – fogalmazott meglepően Abiteboul, aki szerint változatlanul jobbak a Hondánál, de hogy mi lesz jövőre, azt még senki sem tudhatja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: