DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem elsősorban a McLaren formáján múlik, marad-e Alonso a Formula-1-ben

Fernando Alonso elmondta, sokkal inkább az F1 általános helyzetét veszi majd figyelembe, amikor arról dönt, marad-e a Formula-1-ben, és nem a McLaren teljesítménye lesz a legfontosabb tényező ebben.

Fernando Alonso nagyon régóta a közelébe sem tud kerülni annak a teljesítménynek, amivel 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett, illetve amivel még később is csak apróságokon csúszott el a vb-címekért folytatott csatában. Nem segít ebben az, hogy a McLaren szörnyű három évet futott 2015 és 2017 között a Hondával, illetve az sem, hogy hiába váltottak idén Renault-motorokra, a fejlődés közel sem akkora, mint amekkorát a szakértők vártak tőlük, illetve ők is vártak maguktól.

A spanyol tavaly már „átruccant” az IndyCarba, a bajnokság legnagyobb presztízsű versenyén, az Indy 500-on nem is ment rosszul, motorhibájáig még a győzelemre is volt esélye. A spanyol idén sem tudott leragadni egy sorozatnál, és úgy döntött, hogy az F1 mellé még beiktatja magának a saját 2018-as naptárába a teljes WEC-szezont, benne természetesen a Le Mans-i 24 órással, amelyen jelenleg is a versenyre, na meg persze a győzelemre készül.

Ilyen körülmények mellett idén megint lábra kaptak azok a pletykák, miszerint Alonso távozhat az F1-ből, sőt, sokan már a következő úticélt is tudni vélik, miután a McLaren nem titkoltan csapatot szeretne indítani az IndyCarban, lehetőleg teljes szezonban.

00118008_298



Alonso a Motorsport.com-nak adott interjújában elmondta, nem az lesz a döntő tényező a maradást vagy a távozást illetően, amire a legtöbben gondolnának. „2007-ben volt utoljára világbajnok autóm, az összes többi messze volt a csúcsteljesítménytől” - gondolkozott el Alonso a most már nem is annyira közeli múlton. „Ennek most már tizenegy éve, de nem gondolom, hogy ezzel probléma lenne vagy lett volna. A legfontosabb az, hogy merre tart az F1. Azon soha nem gondolkodom túl sokat, mire lehetek képes a következő szezonban, mert ez megjósolhatatlan. Ez a konstruktőrökről szól, nem a versenyzőkről.”

A kétszeres világbajnok annak ellenére mondja ezt, hogy futamot 2013 óta nem nyert, világbajnoki címeinek pedig immár tizenkét éve. „Nem az a lényeg, hogy én mennyire leszek versenyképes. A legfontosabb, hogy mennyire lesz fontos a versenyzők visszajelzése az autókkal kapcsolatban, és hogy a bajnokság milyen irányba szeretne továbbhaladni.”

A McLaren egyébként nem kezdte rosszul 2018-at, Alonso például kifejezetten erős eredményeket tudott hozni a szezon elején és Stoffel Vandoorne is pontokat tudott szerezni. Monaco óta viszont a spanyol kétszer kiesett, míg csapattársa szintén nem tudott egyszer sem a legjobb tíz között zárni. Alonso jelenleg az egyéni vb-tabella hetedik helyén áll 32 ponttal, Vandoorne eddig nyolcat szerzett, ez a tizenötödik helyre elegendő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: